SELVA D’OZA (VALL D’HECHO).

Descripció de la ruta; per fer aquesta curta caminada ens haurem de situar en la vall d'Hecho, un municipi aragonès situat a la província d'Osca, i enquadrat a la comarca de la Jacetània. Al municipi hi pertanyen les localitats d'HEcho, Siresa, Embún, Urdués i Santa Lucia.
El principal atractiu del recorregut és una de les masses arbòries més importants d'Aragó, el bosc anomenat Selva d'Oza, enclavada al parc natural de Les Valls Occidentals. Es tracta d'un espai natural travessat per les aigües del riu Aragó Subordán, i envoltat de pics muntanyencs entre els quals destaquen; Peña Forca (2.390 m), Punta Agüerri (2.450 m), Castillo de Acher (2.384 m) i Bisaurín (2.668 m). La Selva d'Oza, és un lloc ideal per a l'esplai en plena naturalesa. L'espai compta amb taules de pícnic repartides per diferents àrees, un servei de bar-restaurant, i diverses zones d'aparcament. El seu principal atraient turístic és el seu gran valor paisatgístic i agresta. Un punt interessant a mitja caminada és la Corona dels Morts, un jaciment arqueològic format per un conjunt de 120 cercles de pedres que daten des del 3.000 fins al 500 aC. En aquells en els quals s'ha excavat s'ha trobat fins a 5000 peces de sílex: puntes de fletxa, raspadors, que podrien indicar-nos que aquesta zona fos un lloc d'assentament estacional. En total el recorregut presenta una curta distància d'uns 5 quilòmetres, i uns 100 metres de desnivell.

Punt de sortida; des del poble d'Hecho, una pista de muntanya d'uns 13 quilòmetres ens acostarà fins al càmping de la Selva d'Oza, tot resseguint el riu Aragó Subordán.

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/selva-de-oza-valle-de-hecho-pirineo-aragones-79782074#wp-79782076

http://www.valledehecho.es/index.php

===============
Riu Aragó Subordán.
===============
===============
Castell d'Acher .
===============

http://selvaoza.es/

===============
===============
Corona dels Morts.
===============
Càmping de la Selva d'Oza.
Hecho.