FERRADA CINGLE DE CAL CURT.

El dia 9 de març del 2008, IMPARABLES.CAT van donar per oberta la via ferrada a les Roques d'Empalomar (Vallcebre, Berguedà). Els IMPARABLES.cat, són una empresa que gestionem projectes d'equipament o re-equipament de espais naturals, com barrancs, ferrades, vies d'escalada, camins etc. A dia d'avui els IMPARABLES, estan treballant en nous projectes en aquesta zona, un d'ells es la ampliació d'aquesta ferrada. Un altre dels projectes importants dels Imparables és la construcció d'una nova via, la del Cingle de cal Curt, situada davant mateix de la ferrada de les Roques d'Empalomar, al igual que la nova ampliació aquest recorregut esta en fase de proves, com anuncia un retol a l'inici de la via.

Per arribar a la ferrada tindrem que passar per Vallcebre; un acollidor poble del Berguedà, amb moltes possibilitats per gaudir d'una jornada completa o diversos dies de natura i descans, www.vallcebre.cat. Després de passar el poble, continuarem per l'estreta carretera que mena a la cruïlla de coll de Pradell-Figuls. Passat el restaurant de cal Borni i uns metres abans de l'esmentada cruïlla, trobem l'aparcament de la ferrada amb un rètol explicatiu, per arribar a l'inici de la via tindrem que creuar el torrent del Forat Negre i, amb forta pujada arribar al marcat coll de la Canalasa, algun tram d'aquest camí forma part del sender dels "Camps del tabac" (senyalització verd i blanc). Des del coll baixem per la part oposada, des d'on ja podrem observar a la nostre dreta les parets per on passa la via.



Tot i que la ferrada es troba totalment acabada, el camí d'accés a dia d'avui encara es un xic confús i de moment no esta indicat. Per arribar-hi farem servir la mateixa aproximació que hi ha per anar a les Roques d'Empalomar, una vegada trobem l'inici d'aquesta continuarem baixant uns metres per anar a buscar les parets del cingle, situat al costat contrari, llavors pujarem uns metres entrant dins d'una canal ampla, des d'aquí ja veurem les primeres inst-alcions del recorregut.
Els rètols a peu de ferrada ens assabentant del grau de dificultat, el qual es segons els equipadors MD (molt difícil), no es tracta d'una ferrada tècnica, ja que l'equipament esta en tot moment molt ben situat, però si és un traçat força físic, degut a que gran part del recorregut es lleugerament desplomat, i en algun lloc trobarem desploms força accentuats.



Comença la ferrada amb una primera paret no gaire llarga i en lleuger desplom, tot seguit seguim per un flanqueig cap a l'esquerra, revoltant un esperó.


Flanqueig lleugerament desplomat.



Voltegem un esperó i tornem a pujar una nova paret, fàcil però amb un desplom més marcat.



Un tram de baixada vertical i desplomada ens porta directes fins un pont tibetà.



El pont tibetà de 9 metres creua fins un tram de cingle separat de la paret per on veníem.



Després del pont voltegem un esperó per terreny molt aeri i en lleuger desplom i continuem pel vessant oposat, tot seguit enfilem per una lleixa diagonal equipada amb cadenes.



Flanquegem en busca d'una nova paret desplomada.



Sortin del desplom.



Baixem un tram relliscós en busca d'una nova paret.



Un nou tram desplomat.



Segon pont tibetà de la ferrada, d'uns 8 o 10 metres.



Panoràmica del segon pont des del punt més alt de la ferrada.



A l'altra banda del pont comença la tercera i última gran paret de la ferrada.



Per no variar la tònica del recorregut, en aquesta ultima paret també i trobem uns metres desplomats.



La via finalitza a la part alta del cingle, tot crestejant amb cable de vida, anirem a buscar el camí dels Camps de Tabac, que ens retornara al aparcament.