BTT CASTELLTALLAT.


Descripció de la ruta; El recorregut d'avui, és una ruta circular amb sortida i arribada des del poble de Fonollosa (Bages). L'objectiu és un dels punts més emblemàtics de la serra de Castelltallat, l'església de Sant Miquel, les ruïnes del castell de Montedono o Castell Rodó, i l'Observatori Astronòmic, tot el conjunt agrupat al cap d'un turó de 887 metres d'altitud,
Castelltallat té una població disseminada d'uns 64 habitants, en cases de pagès aïllades entre feixes de conreu i bosc. Gairebé totes les cases de Castelltallat pertanyen a la parròquia de Sant Miquel, però als extrems sud i oest n'hi ha de les parròquies de Fonollosa i d'Aguilar de Segarra.
L'entorn boscos que veurem, ha estat afectat en la major part pels incendis de 1994 i 1998. La seva superfície arbrada va quedar reduïda a 1.000 ha, quan abans en tenia 6.000. La recuperació natural de la vegetació ha comportat alguns canvis. D'una banda s'ha estès una roureda pràcticament pura allà on abans hi dominaven els pins, i de l'altra els pins blancs s'han tornat a sembrar. Arreu on no s'ha tornat a instal·lar el bosc hi domina ara la brolla, on destaca la botja, el romaní, fenàs, etc.
Durant l'excursió circularem per camins força tranquils, ja que no són els més habituals per pujar a Castelltallat. El recorregut no és gaire llarg però requerirà un bon esforç físic de sortida, on trobarem 6 quilòmetres continuats de pujada, amb uns 400 mestres de desnivell, quasi tot el desnivell del recorregut esta en aquest punt inicial.


Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-25 en direcció Lleida, fins la sortida 123 (Rajadell). Ara seguim per la dreta la BV-3012 fins el Moli de Boixeda, on girem a l'esquerra  per la BV-3008, fins al poble de Fonollosa. En total i tenim un 18 quilòmetres, i uns 25 minuts de temps.


Deixarem el cotxe a tocar l'Ajuntament de Fonollosa, en un petit aparcament.
Fonollosa és un poble cap del municipi del mateix nom. Està situat al vessant sud de la serra de Castelltallat, a la vall de la riera del mateix nom, afluent del Riu Cardener.
Iniciem el recorregut baixant fins a la carretera pel carrer Major, girem a la dreta i seguim uns metres en línia recta per la carretera. En l'inici de la primera corba deixem la carretera, i continuem per un camí ample entre un seguit de cases (cal Caselles, la Vinya, el Molineret Nou). El camí continua amb pujada suau per sobre les cases de cal Ramon, i el Molineret Vell. Passem a tocar les cases de cal Miquelet, i cal Joan, on girem per canviar totalment de direcció i enllaçar amb una pista en millors condicions apta per cotxes.


Arribem a una cruïlla on girem a l'esquerra per iniciar el primer tram de forta pujada. La pista ampla ens acosta a la casa de cal Biel, deixem la pista que porta al mas i continuem per la dreta per sota d'unes importants línies elèctriques. Al fons dalt de la carena veiem per primera vegada el nostre objectiu l'església de Sant Miquel de Castelltallat.


A partir d'aquí la pista és més estreta, i en pitjors condicions. En un principi una baixada de pocs metres ens farà perdre desnivell fins arribar al fons d'una vall estreta, on creuem el torrent de Fonollosa. Ara tenim per davant la pujada més forta del recorregut. En alguns punts molt pedregosos se'ns farà complicat rodar sobre la bicicleta. Amb paciència i esforç ens anem apropant a Castelltallat.


La pista fa una gran girada a l'esquerra per acabar arribant a la Creu del Ros, un coll situat entre la Casanova i Castelltallat. A partir d'aquí ens quedant uns metres de pujada dreta, ara per terreny asfaltat.


Arribem al nostre objectiu, on i trobem les ruïnes de l'antic Castell amb dades documentals del segle X. Construïda amb les pedres del castell es va edificar l'església de Sant Miquel, documentada des de l'any 1031. Al costat de l'església i veiem l'Observatori Astronòmic de Castelltallat inaugurat l'any 2004, i situat a 911 metres d'altitud, Té una cúpula de 5,25 metres de diàmetre i un telescopi de 420 mm de diàmetre, que permet l'observació de les estrelles, les nebuloses i les galàxies de l'univers. S'ofereixen activitats, tant de dia com de nit, per conèixer el món de l'astronomia. L'observatori també té una funció educativa, dirigida als escolars, i constitueix un centre astronòmic de referència a tot Catalunya.


Des de la façana principal hi ha una esplèndida panoràmica. Vistes a Montserrat.


Després d'un merescut descans iniciem el retorn, de primer desfem de baixada uns metres de camí fins a la Creu del Ros, tot seguit pugem un tros fins a trobar les pistes principals que donen accés a Castelltallat (rètols indicatius).


Castelltallat.


Seguim per l'esquerra per pista planera. Deixem a la dreta la pista principal i arribem a la casa de can Ponç.


Ara ens trobem amb una pista més complicada de pedres, i un fort descens on haurem d'estar atents. Passem les cases de cal Cucala, i el Becardit de les Olles. Pugem uns metres i ens trobem amb la carretera que va de Fonollosa a Aguilar de Segarra, a l'alçada del quilòmetre 17, fins a Fonollosa per carretera i tenim dos quilòmetres. Per allargar un xic el recorregut en un principi anirem en direccio contrària, per acabar arribant al poble després de fer uns set quilometres.


Seguim un tram de carretera per la dreta en sentit ascendent, fins arribar al coll de cal Pallares, baixem pocs metres i deixem la carretera per continuar per un camí de pujada a l'esquerra de la carretera. Ens anem enfilant per la Serra de la Vall per pujada suau,, tot seguit el camí s'aplana. Ja en les proximitats del poble trobem un últim tram de baixada per pista ampla i bona, que en un vist i no vist ens aproparà a la casa de la Morera a tocar el poble. Un últim pujador curtet ens retorna a la carretera a escassos metres d'on tenim el cotxe.


Si heu gaudit de la ruta i voleu acabar d'arrodonir el dia, aneu des de l'aparcament a la Plaça Major on trobareu el Forn de Pa de Fonollosa, fan un pa exquisit de diferents models, i uns metres més enllà i trobem el restaurant de cal Calet amb un excel·lent menú, a bon preu i bon tracte.