LA MIRANDA D'ESPIELLS.

Descripció de la ruta; agradable caminada entre vinyes a tocar algunes de les caves emblemàtiques de la zona, i amb magnífiques vistes del massís de Montserrat. Partint des de la localitat de Sant Sadurní d'Anoia, passarem vora el Llac de Can Codorniu, travessarem el riu Anoia, i arribarem a la masia d'Espiells amb la seva ermita romànica, tot seguit pujarem fins a la Miranda d'Espiells amb una magnífica vista de la plana penedesenca. En total haurem caminat uns onze quilòmetres i mig, amb un desnivell plaent que no arriba als dos-cents metres.
El Llac de Can Codorniu és un estancament d'aigua d'origen artificial, originat pel tancament del torrent de Can Ferrer del Mas mitjançant un dic de contenció construït al voltant del 1906, fet amb materials argilosos. Amb els anys, s'ha anat naturalitzant fins adquirir els trets d'un llac natural. El llac es troba a cavall del torrent de Can Ferrer del Mas, que actua de conca principal d'aportació hídrica, i el torrent de Can Codorniu, que n'és la sortida natural.

Riu Anoia.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-sadurni-danoia-can-catassus-espiells-sant-sadurni-danoia-70187292

==============
==============
==============
==============
Montserrat des de les vinyes.
==============
==============
Sant Benet d'Espiells és una ermita romànica del municipi de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). És a prop del caseriu d'Espiells, en un indret de vinyes i camps. L’edifici s'esmenta ja l'any 986, i se suposa que va ser fundada pels pares benedictins del monestir de Sant Cugat del Vallès. La forma del temple actual pot considerar-se com del segle XI, amb modificacions posteriors. El campanar, del segle XII, s'ha conservat sense cap deformació en l'estructura. Fou restaurada en la dècada del 1960 amb un gran respecte.
Espiells.
La Miranda d'Espiells, és una torre de guaita amb elements noucentistes construïda l'any 1927. Després de la Guerra Civil l'edifici va quedar sense ús, i va patir un deteriorament progressiu. L'any 2004 la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament i l'Agrupació de Defensa Forestal de Sant Sadurní, amb la col·laboració de Juvé i Camps i la Comunitat Mina i Aigües de la Salut, van rehabilitar la Miranda per donar-li una funcionalitat de tipus social i mediambiental, ja que actualment acull una zona d'esbarjo i es fa servir com a torre de guaita per a la prevenció i extinció d'incendis forestals.

L'indret que avui ocupa la miranda té una llarga història d'ocupació humana. Sota aquesta terra reposen les restes arqueològiques d'un antic espai funerari datat entre els segles V i VIII, anterior al cementiri delimitat al voltant de l'església romànica de Sant Benet d'Espiells (s. IX en endavant). En concret s'han descobert fins a 18 tombes, 15 de les quals van ser objecte d'una prospecció arqueològica l'any 1988. Dins de les tombes es van trobar restes òssies, i fragments de ceràmica en mal estat de conservació. La necròpolis ha estat saquejada diverses vegades, i malmesa per altres construccions que s'hi han anat fent.
Caves Codorniu.
==============