L'ENCLUSA (TARADELL).

Descripció de la ruta; l'Enclusa és una muntanya de 867 metres, inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC. És un dels miradors més privilegiats del terme de Taradell, amb unes vistes magnífiques sobre la Plana de Vic, el massís del Montseny, les Guilleríes i els Pirineus. L'itinerari és de bon fer, proper als 9 quilòmetres i amb un desnivell aproximat d'uns 350 metres. Altres punts interessants del recorregut son; el Castell de Taradell a la part final de l'excursió. L'ermita de Sant Quirze de Subiradells i la Font del Ravató a l'inici, i  les Cuines d'en Roca Rocaguinarda a tocar l'Enclusa.

Punt de sortida; des del poble de Taradell, vila i municipi de la comarca d'Osona, situat al sector de llevant de la Plana de Vic i a la falda del Montseny.

Sant Quirze de Subiradells, és una petita capella situada a un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o la Roca, envoltada d'arbres i al costat d'una gran plaça. És un edifici romànic molt senzill format per una nau, amb absis semicircular, el portal i un campanar d'espadanya. És documentada des del 989, fou refeta entorn del 1095 i restaurada el 1967. Sempre ha estat dedicada a Sant Quirze i Santa Julita, i la presideix una valuosa imatge d'alabastre dels màrtirs Santa Julita i del seu fill Quirze, obra de l'escultor taradellenc Josep Ricart, feta l'any 1960.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/castell-de-taradell-per-lenclusa-9187519

Les Cuines d'en Roca Guinarda estan situades al mig de l'espadat que delimita les Sitges, i el bosc de Mansa. Són coves i balmes, situades en una magnífica plataforma que forma com una balconada protegida, i de difícil accés. Aquest indret va servir d'amagatall al bandoler Perot Rocaguinarda, entre els anys 1606 i 1610.
En Rocaguinarda era nat a Oristà el 1582. Vers el 1602 es tirà al bandolerisme i reuní una gran quadrilla, contra la qual es creà el 1605 una Santa Unió a Vic per a perseguir-lo, en la qual ingressà el taradellenc Joan Reig, que dirigia un grup de cent homes. Rocaguinarda es posà a les ordres de Carles de Vilademany, senyor del terme i castell de Taradell, que era el cap del partit dels nyerros de Vic, oposat al partit dels cadells o gent més acostada a les autoritats que manaven Espanya. En Perot Rocaguinarda va morir a Itàlia poc després del 1635, com a capità dels Terços Espanyols per un indult que el rei li concedí el 1611.
==============
El Turó de l'Enclusa, es caracteritza per ser un altiplà encinglerat per tots cantons. El seu nom es deu a la peculiar morfologia, que mirada de lluny recorda una enclusa, eina que fan servir els ferrers per picar el metall. En el punt on es troba el vèrtex geodèsic, hi havia hagut una torre de vigilància que tenia com a funció avisar al Castell de Taradell de possibles perills, però de la qual actualment no en queda cap rastre.
==============
El Castell de Taradell, conegut popularment per Castell de can Boix, nom de la casa de pagès més propera a l'antiga fortificació, era un castell medieval termenat, cosa que vol dir que protegia un gran terme. No era un castell de residència de senyors feudals, sinó un castell roquer que representava la unitat del domini del terme. És documentat de l'any 893 i pertanyia inicialment a uns cavallers, els Taradell, que van donar nom al castell, i del qual ha derivat la denominació de la població. Ara es troba en estat ruïnós, però les ruïnes han estat consolidades i manté una estructura arquitectònica força ben conservada. Té una situació excepcional amb grans vistes a tot el seu redós, i un entorn de balmes i sectors de gran bellesa.
==============
==============
==============
==============