PASSAREL·LES DE MONTFALCÓ.

Descripció de la ruta; recorregut d'anada i tornada pel mateix camí, que amb sortida de l'alberg de Montfalcó ens portarà fins al Congost del Seguer, a la mateixa entrada del Congost del Mont-rebei, amb l'al·licient dels dos trams de passarel·les entremig. En aquest punt donarem la volta després de creuar l'embasament de Canelles, per un espectacular pont penjat. També tenim l'opció de travessar tot el Congost de Mont-rebei fins arribar a l'aparcament de la Masieta, si ho fem així haurem de tenir en compte que l'excursió es converteix en una llarga caminada. La proposta d'arribar solament al congost del Seguer està al voltant dels 7 quilòmetres, amb un desnivell considerable de 600 metres. L'inici de la ruta, és una agradable baixada amb bones vistes de l'embassament. A la tornada ens trobarem amb una feixuga pujada de 2 quilòmetres, i uns 300 metres de desnivell per davant. La part més aventurera del recorregut, són els dos trams equipats amb escales de fusta que superen unes verticals parets, on la gent poc avesada a les alçades poden tenir algun problema, tot i que la perillositat és baixa sí el comportament és l'adequat.

Punt de sortida; des de l'Alberg de Montfalcó o Casa Batlle. Per arribar fins a l'alberg hem de dirigir-nos a la població de Viacamp, en la Nacional 230 entre Benavarri i Vielha. En aquesta població surt una pista forestal (accessible per a tots els vehicles) que, transcorreguts 15 quilòmetres, condueix fins a l'alberg.


Aquest recorregut es troba a cavall entre les províncies d'Osca (Aragó) i Lleida (Catalunya). Aquí el riu Noguera Ribagorçana fa de frontera natural entre aquestes dues comunitats, i és en aquesta zona on es troba embassat, formant el pantà de Canelles. Al final del recorregut proposat ens trobarem a l'entrada del Congost de Mont-rebei, on el riu travessa la serra del Montsec, dividint el Montsec d'Ares (Catalunya) del Montsec de l'Estall (Aragó).
==============
Font de Montfalcó.
Una vegada en l'alberg, seguirem una senda en continu descens. Aquests primers metres són un passeig botànic, en el qual diferents panells informatius ens informen de la flora i la fauna del lloc. Després de creuar una pista arribem a la Font de Montfalcó, i poc després a les ruïnes del Corral de la Vinya.
Amb bones vistes del pantà i després de creuar el barranc de la Serra, arribem al primer tram de passarel·les. Aquesta infraestructura molt criticada pel seu impacte dins del medi ambient, fou inaugurada el juny de l'any 2013.
Es tracta de dos trams d'escales de fusta, que remunten un parell de cingleres. El primer tram salva una verticalitat de 33 metres, amb 132 escales. Una vegada superat aquest tram, arribem al segon tram el més llarg, amb 159 escales que remunten un desnivell de 50 metres.
==============
==============
==============
Segon tram de passarel·les.
Una vegada arribem a dalt, comencem a descendir fins a arribar al congost del Seguer, on s'hi ha instal·lat un pont penjant. A partir d'aquí donarem la volta, i repetirem el recorregut en sentit contrari. Ara haurem de baixar per les passarel·les, i amb un fort desnivell de pujada retornar a l'alberg de Montfalcó.
==============
==============
==============
==============
==============