BALMA DE LES HEURES.

Descripció de la ruta; excursió que ens portarà fins al poble de Perafita, un municipi de la comarca d'Osona, pertanyent a la subcomarca del Lluçanès. Des d'aquí farem un recorregut en forma de vuit fins arribar la Balma de les Heures. A l'inici passarem a tocar el Castell de Perafita, i quasi al final l'ermita del Remei. La Balma de les Heures de grans dimensions s'obre en el llit del torrent de Cogullers. Té unes dimensions de 60 metres de llarg, uns 15 metres de profunditat i 3 metres d'alçada. Per fer tota la volta haurem de caminar quasi 14 quilòmetres, amb un desnivell moderat que no arriba als 400 metres.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem l'Eix Transversal (C-25) fins a la sortida 170, on enllaçarem amb la carretera C-62. Passem el poble d'Olost, i continuem per la BP-4653 fins a Perafita. En total tenim uns 56 quilòmetres, i tres quarts d'hora de cotxe.

El topònim "Perafita" prové del llatí "petra ficta", que etimològicament vol dir "pedra-fita", és a dir, pedra col·locada en un indret per indicar la terminació d'una propietat o territori. El nom del poble, doncs, fa pensar en l'antiga existència d'algun megàlit, o pedra dreta erigida o aprofitada per delimitar les propietats.
Avui dia Perafita és un poble d'uns 350 habitants, on destaca l'església parroquial de Sant Pere. La primitiva església parroquial, també dedicada a Sant Pere era romànica, probablement construïda al segle XI. D'aquesta església només en resta el timpà, que es guarda a l'interior (en arquitectura, un timpà és l'espai delimitat entre una llinda i les arquivoltes). L'edifici actual és barroc, té capelles laterals, façana a ponent i campanar a l'esquerra del presbiteri.

El Castell de Perafita està situat al nord del nucli urbà, a uns 150 metres de les cases situades a l'extrem nord del nucli. Aquest castell, construït a finals del segle XIX seguint esquemes neomedievals, es va fer on hi havia el mas Puig, documentat des del segle XIII.
==================================
==========================
==================================
==================================
==================================

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/perafita-les-heures-perafita-23080580

Vistes al Pedraforca.
=================================
===================================
La Roca Llisa està situada en un punt elevat formant un camí natural d'uns 250 metres de llarg, des de l'altura del mas Rocatova de Dalt fins a la balma de les Heures, a l'extrem inferior.
La Balma de les Heures.
La Balma de les Heures està situada a uns centenars de metres al sud de la masia la Bauma. És una zona d'interès arqueològic, ja que s'hi descobriren diversos fragments de ceràmica del Bronze Final. L'any 1938, Salvador Vilaseca i el doctor Enric Fossas, de Sant Quirze de Besora, varen visitar aquesta balma de Perafita, perquè el darrer hi havia trobat algunes peces de ceràmica. En el transcurs de l'exploració també varen descobrir-hi alguns gravats. L'any 1943 els dos hi tornarien acompanyats dels professors Almagro i Pericot, i va ser llavors que es varen adonar de la importància de fer un estudi dels gravats, on diuen que s'apreciaven figures humanes força estilitzades.
===================================
===================================
===================================
La Mare de Déu del Remei de Perafita situada dalt d'un turó al qual sols podem arribar a peu i propera al Mas Roca, és una capella inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.