BTT-DELTA DEL LLOBREGAT.

Descripció de la ruta; excursió plaent per passar un matí passejant pel Delta del Llobregat. El recorregut és d'uns 10 quilòmetres sense desnivell, que podem allargar fent un tram pel carril bici fins a la platja del Prat. Molt interessant tot l'Espai Natural del Delta del Llobregat, amb els miradors de la Bunyola i del Semàfor i amb la històrica Caserna dels Carabiners entremig. A l'inici o final de la sortida podrem fer parada al Mirador dels Avions, un observatori que ofereix vistes a les aeronaus que operen en l'aeroport de Barcelona.

Punt de sortida; des del Prat de Llobregat, al carrer Mataró trobem l'aparcament gratuït de cal Gana.

El Mirador dels Avions del Prat va ser construït l'any 2007, i es troba en el començament de la pista 25R, que és la que s'utilitza habitualment per als aterratges. Al lloc es varen col·locar unes 20 gandules de pedra, per convertir aquesta esplanada en una zona des de la qual els aficionats poguessin observar còmodament els avions. A uns 500 metres del Mirador dels avions, trobem el Mirador del Camí de València o Mirador del Palmerar. És un mirador elevat que permet veure els avions des d'un altre angle, i fer unes fotografies fantàstiques laterals de l'aterratge dels avions.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/el-prat-de-llobregat-delta-del-llobregat-mirador-dels-avions-47378559

Mirador del Camí de València o Mirador del Palmerar.
================
Entre l'aparcament Calç Tet i el Mirador dels avions hi ha un camí que porta cap al Mirador de la Bunyola, la Caserna dels Carabiners i el Mirador del Semàfor.
================
================
El Semàfor (la casa de Senyals), es va construir en 1887 per a regular el trànsit marítim costaner. La funció dels guaites que residien en l'edifici era la de comunicar-se amb el castell de Montjuïc, per a avisar de possibles incidències o naufragis. Això s'aconseguia mitjançant la instal·lació d'uns semàfors, dotats d'uns telègrafs òptics que seguint un codi preestablert, permetien la comunicació amb els vaixells que navegaven per la costa.
Per protegir l'edifici de les crescudes del mar, els terrenys es van haver d'elevar tres metres sobre el nivell del mar. L'edifici de planta rectangular tenia un mirador central, i una cisterna subterrània que recollia aigua de pluja. Els primers treballadors dels quals se'n té coneixement daten del 1897, els quals vivien en unes condicions sanitàries molt dolentes, amb continus episodis de paludisme, típics a tota la zona del Delta del Llobregat. En 1910 es va utilitzar també com a habitatge dels oficials dels Carabiners.
================
El Mirador de la Bunyola ofereix unes espectaculars vistes de la desembocadura del Llobregat, així com a la Caserna dels Carabiners i la mar. La Caserna dels Carabiners és del segle XIX. La seva construcció va ser promoguda pel Cos de Carabiners Reals per a reprimir el contraban, especialment de tabac, i vigilar la costa. Durant el cop militar de 1936, els carabiners es van mantenir fidels a la república, fet que va precipitar la seva dissolució en finalitzar la Guerra Civil. Avui dia, l'edifici es troba en ruïnes.
================
La Casa del Llac, estany de la Magarola i pltaja de la Ricarda.
El Delta del Llobregat és el delta que forma el riu Llobregat en arribar a la mar Mediterrània. L'Espai Natural del Delta del Llobregat té una extensió de 926,9 ha. És el segon sistema deltaic en importància a Catalunya, després del delta de l'Ebre. Presenta ecosistemes palustres molt rics, extremadament fràgils, malmesos i poc representats a Catalunya. Les llacunes i les zones aigualoses litorals, i les dunes naturals tenen un gran interès de conservació. Són, a més, un punt important de migració i hibernació d'aus.
===============