BTT PEDRÓ DE TUBAU (1.543 metres).

Descripció de la ruta; Si esteu interessats a fer una sortida pels voltants del poblet de Sant Jaume de Frontanyà, la més popular és pujar al cim del Pedró del Tubau, al nord-est del municipi.
El Pedró de Tubau o Cap de Mordolar és una muntanya de 1.543 metres que es troba entre els municipis de Sant Jaume de Frontanyà, a la comarca del Berguedà i de Gombrèn, a la comarca del Ripollès. Des del cim hi ha una bona panoràmica de la Serra del Montgrony i del Pre-Pirineu, Berguedà, Pedraforca, Moixeró, Cadí i Ensija. Aquest cim, esta dins del llistat dels 100 Cims de la FEEC.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 fins a la població de Berga, on ens desviarem a la dreta per la C-26. Passem Vilada i arribem a Borredà, on ens desviem a l'esquerra per la BV-4656, fins arribar a sant Jaume de Frontanyà. En total i tenim uns 76 quilometres i una hora de cotxe.
Iniciem el recorregut des de l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble. Sant Jaume de Frontanyà és el municipi menys poblat sota administració de la Generalitat de Catalunya. Un poblet encantador que es troba situat al voltant del monestir de Sant Jaume, el qual és gairebé tan gran com la resta del poble. Sant Jaume de Frontanyà és un monestir agustinià, declarat bé cultural d'interès nacional.
De sortida passo per sota mateix del monestir, on en pocs metres ja estic fora del nucli de cases. Aquí s'inicia una pista pavimentada que va des de Sant Jaume de Frontanyà a la Pobla de Lillet. Seguiré per aquesta carretera durant els primers quilòmetres en sentit ascendent. A la meva dreta puc veure el mas de Cal Cintet. Passo el Collet, el coll de Sant Jaume i faig cap al coll de la Batallola (ruïnes a la dreta de la carretera). En aquest punt deixem el terra pavimentat i ens desviem a la dreta per una pista forestal (Camí de la Creu del Soler).
Arribem al coll de la Creu del Soler, on trobem una bassa i un plafó informatiu. Deixem una pista a la dreta i un altre a l'esquerra.
A partir d'aquí la pujada va en augment, fins arribar a la zona dels Rasos del Tubau, la pista ara és més estreta i molt rocallosa, segurament no tindrem cap més remei que empentar la bicicleta, fins arribar a un punt on el camí es torna planer.
Des del carener anirem pedalant amb menys dificultat fins arribar al Pedró del Tubau, on trobem un vèrtex geodèsic i un petit oratori dedicat a Sant Marc.
Pedró del Tubau (1.543 metres). 100 Cims amb BTT.
La baixada la farem pel mateix camí, tot i que si busqueu trobareu alguna ruta circular una mica més llarga però força atractiva. La baixada del cim tot i el pedregal inicial, es pot anar fent sense baixar de la bicicleta.
Monestir de Sant Jaume de Frontanyà.