CREU DE LA CUSPINERA I EL SOT DEL BAC.

Descripció de la ruta; excursió que ens portarà fins al turó de la Cospinera i la seva creu, situada en un petit replà als Cingles de Bertí, entre els Sots Feréstecs i el Sot del Bac. El recorregut és d'anada i tornada pel mateix camí, d'inici pel Sot del Bac una vall estreta i obaga, envoltats d'alzines i roures, amb les formacions rocoses de l'Agulla del Salt, la de la Papallona i les Dues Germanes. Un corriol baixa fins al Torrent del Bosc Negre, on trobem el Gorg del Bac i el Salt del Prat. El punt més alt del recorregut és la Creu de la Cuspinera a 620 metres d'altitud, amb bones vistes de la zona. L'excursió no gaire llarga ens farà caminar a prop de 9 quilòmetres, amb un desnivell moderat d'una mica més de 400 metres.

Punt de sortida; des del Figaró-Montmany, un municipi de la comarca del Vallès Oriental. Des del poble haurem de creuar per sota l'autovia i després per un pont el riu Congost, poc després podrem aparcar en una zona industrial molt a prop de l'estació de ferrocarril.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/figaro-sot-del-bac-salt-del-prat-la-miquelona-tap-de-xampany-turo-de-la-cuspinera-9450718

El Sot del Bac és un sot o vall estreta i feréstega, on a l'extrem de llevant, el més baix, hi ha la masia del Bac en estat ruïnós, i en el de ponent, el més elevat, hi havia hagut les de la Miquelona i el Prat. La vall té mig quilòmetre d'ampla a l'entrada, i es va tancant fins que en arribar als dos quilòmetres de recorregut queda tancada per una immensa paret, on s'escolen les aigües del torrent del Bosc Negre, el curs d'aigua més important del Sot del Bac. Aquí destaca el Salt del Prat, d'uns 30 metres d'alçada. El sobrant continua el seu curs fins a l'aiguabarreig amb el riu Congost, a tocar del Figaró.
El Sot del Bac és una depressió sobtada del terreny, fruit de l’erosió dels materials calcaris produïda pel desgast, mercès a les aigües del torrent del Bosc Negre. D'aquest fet natural n'han quedat testimonis alguns monòlits de les voreres del cingle, que són un repte per a les activitats d'escalada.
El Salt del Prat.
La Germana Gran i la Germana Petita, dues roques territori dels escaladors.
Vistes del Sot del Bac des de la Miquelona.
Agulla del Tap de Xampany.
================
La Creu de la Cuspinera, es troba en el camí que porta des de Figaró i Montmany al Castell de Montmany i al Sot del Bac, resta situada sobre el turó homònim visible des de bona part del municipi de Figaró i Montmany. A la roca de la base es pot observar una placa amb la llegenda "el Figaró la creu i la senyera sempre units amb la cuspinera avp 11 de setembre de 1995". Tot aquest turó es va cremar en el decurs dels focs del 1994. Al costat sud-est hi ha una senyera de Catalunya.