CASTELL DE BALSARENY.

Descripció de la ruta; excursió no gaire llarga, d'una mica més de vuit quilòmetres, i un desnivell suau que no arriba als cent cinquanta metres. El punt principal del recorregut és el Castell de Balsareny, però també i trobarem altres llocs d'interès com són; les esglésies de Santa Maria de Balsareny, i Sant Esteve de Soldevila. Les colònies fabrils, de Soldevila i la Rabeia. La Resclosa de la Séquia de Manresa o Resclosa dels Manresans, des d'on podrem gaudir d'un curt tram del traçat de la Séquia.
Punt de sortida; podrem aparcar el cotxe al centre mateix del poble de Balsareny (Bages).
Església de Santa Maria de Balsareny. 
El temple originari era un edifici d'època romànica tardana (finals del segle XIII), encara que seguia la línia de construcció romànica. El lloc de Balsareny és documentat des del 951, i l'església el 1009. En els segles XVI-XVII s'hi feren reformes importants que no deixen veure l'obra original.
El castell de Balsareny és una fortalesa d'estil gòtic civil català datada l'any 951. El castell està ubicat dalt d'un turó de 420 metres a la vora dreta del riu Llobregat, sobre mateix del municipi de Balsareny. Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny, i es troba en un excel·lent estat de conservació. La construcció actual té elements dels segles XIV i XV, i es va refer al XIX. Al costat mateix del castell es pot visitar la capella romànica del segle XII, amb modificacions posteriors, de la Mare de Déu del Castell.

https://www.castelldebalsareny.com/

===============
===============
Sant Esteve de Soldevila.
L'antiga església era un edifici romànic que apareix citada el 1038. Hom creu que devia tenir el caràcter d'una església rural dins l'antic terme del castell de Balsareny. L'any 1942 sofrí una sèrie de transformacions, fa pocs anys s'hi ha fet alguna restauració que permet descobrir més bé la part antiga de la construcció.
Colònia Soldevila. 
Prop de l'indret on hi ha l'ermita romànica de Sant Esteve, Josep Soldevila i Casas, l'any 1897 va començar a construir una fàbrica de teixits, més tard també de filats, al mateix temps que edificava un carrer de pisos per als treballadors.
Riu Llobregat.
===============
La Rabeia és una colònia tèxtil del municipi de Balsareny (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Els orígens d'aquesta colònia se situen en l'any 1868, quan Jaume Vila i Soldevila demanà permís al Govern Civil per aprofitar un salt d'aigua situat als afores de Balsareny. La seva intenció era utilitzar aquesta font d'energia per posar en funcionament una fàbrica de filats i teixits. L'any 1872 el mateix Jaume Vila comprà uns terrenys, al nord del castell de Balsareny i a prop del salt d'aigua, per edificar-hi la fàbrica. Aquestes terres les comprà a Jaume Rabeya i Casaldàliga, propietari del mas Rabeia, documentat des del 1368 i que acabà donant nom a la colònia. La Fàbrica es posà en funcionament l'any 1880.
La Resclosa de la Séquia de Manresa o Resclosa dels Manresans, és el punt d'inici del canal que capta les aigües del riu Llobregat. La Séquia de Manresa és un canal d'aigua construït al segle XIV que porta aigua del Llobregat des d'aquesta resclosa situada sota el castell de Balsareny, fins a la ciutat de Manresa (actualment fins al Parc de l'Agulla, on hi ha un estany artificial). Es tracta d'una infraestructura de 27 km de longitud, que encara subministra aigua a Manresa i a altres poblacions veïnes.
===============


===============
===============
===============
===============