LA FOZ DE LUMBIER (NAVARRA).

Descripció de la ruta; ens desplaçàrem fins a la Comunitat Foral de Navarra, en concret al poble de Lumbier, a 35 quilòmetres de Pamplona. Des d'aquest lloc farem una excursió circular d'uns 10 quilòmetres, i uns 600 metres de desnivell, que ens portaran fins al cim de la Trinitat (846 metres). A mig camí trobarem els Arcs de Lumbier, i acabarem passant per la Foz de Lumbier, el punt més interessant del recorregut.

Punt de sortida; hi ha un pàrquing de pagament en l'entrada de la Foz. També es pot aparcar al poble de Lumbier, i fer un quilòmetre i mig de camí fins a aquest aparcament. És un passeig que no té gens d'interès, i que es fa per la carretera.
Lumbier és una vila de la Comunitat Foral de Navarra, situada en la Merindad de Sangüesa, a la seva comarca homònima. La població és d'uns 1336 habitants.

Arribem a un encreuament amb una gegantesca creu de pedra, és la primera de les catorze que marquen el camí del Viacrucis fins a l'ermita de la Trinitat.
Camí del Viacrucis.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/foz-de-lumbier-circular-pasando-por-los-arcos-de-piedra-86137049

Entre les localitats navarreses de Lumbier i Liédena es desenvolupa una cresta coneguda com a muntanya de la Trinitat, que continua després per la serra de Leire. Aquí a 740 metres d'altitud i molt a prop del cim, i trobem l'ermita de la Trinitat, una construcció de tipus rural.
Vistes a la Foz de Lumbier. Una foz és un profund tall originat pel curs d'un riu, traduït al català seria el que aquí diem un congost.
La Foz de Lumbier, és un interessant pas excavat pel riu Irati en la roca calcària. Té una mica més d'1 quilòmetre de longitud, transcorrent entre parets gairebé verticals de 150 a 400 metres d'altura. Va ser a l'any 1987, quan aquest espectacular paisatge unit al conjunt que formen la serra de Leire i la Foz d'Arbayún, va rebre la denominació de Reserva Natural, com a protecció d'una important colònia d'ocells rapaços, en la qual destaquen els voltors lleonats, i l'aufrany.
Ermita de la Trinitat. En l'any 1757 es van escometre profundes reformes, per amenaçar ruïna. Un segle després fou destruïda en els enfrontaments de l'octubre del 1875, entre carlistes i liberals. Llavors va ser reconstruïda a l'any 1880 amb les mateixes pedres de l'anterior.
Al 1953 es va reparar el retaule, es va reconstruir la capella del Sant Crist, es van arreglar les parets laterals, i es va enrajolar el sòl. Al 2002 es va refer el sostre. La imatge original es troba actualment en poder de la família Ulibarrena, propietària del Museu Etnogràfic d'Arteta.
Cim de la Trinitat (846 metres).
Des del vèrtex geodèsic de la Trinitat, baixarem per un corriol a la recerca d'un pas fàcil que té un cable d'ajuda. Una vegada baixat el penya-segat trobarem un parell de foradades (Arcs de Lumbier), de gran bellesa paisatgística.
Primer arc de Lumbier. 
================
================
Segon arc de Lumbier. 
Muntanya de la Trinitat.
================
Via Verda de la Foz de Lumbier. Per aquí i passava l'Irati, el primer tren elèctric de passatgers d'Espanya. Entre 1911 i 1955, els vagons de l'Irati recorrien 58 quilòmetres de vies electrificades, per a unir Pamplona, Aoiz i Sangüesa. La principal missió d'aquell tren va ser l'explotació forestal de la muntanya d'Irati, i la seva aproximació a la fàbrica d'Aoiz. No obstant això, aviat es convertiria en un transport capdavanter de passatgers per a les valls de la zona. Malgrat el seu prestigi, a mitjan segle XX l'auge de l'automòbil va suposar la fi del tren. En l'actualitat, 6 quilòmetres d'aquell itinerari estan condicionats com a via verda, permetent al visitant recórrer-los pausadament.

Túnel d'entrada a la Foz de Lumbier.

https://lumbier.com/la-foz-de-lumbier/

================
================
================
================