CASTELL DE LOARRE.

Descripció de la ruta; a prop del poble de Loarre (municipi aragonès situat a la província d'Osca, i enquadrat a la comarca de la Foia d'Osca), a 1071 metres d'altura es troba aquest majestuós recinte fortificat, que des de la distància crida l'atenció per la seva grandària i espectacularitat. En total ocupa una extensió de 2.200 metres quadrats, i és considerat com el castell romànic millor conservat d'Europa. La visita al Castell de Loarre és una passejada tranquil·la que no arribarà als tres quilòmetres, amb un desnivell quasi inexistent. Tot i això, si estem interessats en els fets històrics que envolten aquesta fortalesa, haurem de destinar un parell d'hores per fer una visita completa.
Punt de sortida; als afores del poble de Loarre surt una carretera, que en uns quatre quilòmetres ens aproparà a l'aparcament del castell, des d'on podrem iniciar el recorregut.

Construït en el segle XI, va resultar ser peça clau per al rei Sancho III, en la reconquesta cristiana d'aquestes terres als musulmans. Durant el període altmedieval, el castell de Loarre juntament amb el pròxim de Marcuello, ostentaven una importància estratègica fonamental dins del sistema defensiu aragonès, enfront de la fèrria posició musulmana de Bolea. Aixecat sobre un esperó rocós està format per diverses edificacions, la majoria en bon estat de conservació, entre les quals podem veure les muralles i torrasses, la fortalesa, la torre de l'homenatge o el mirador de la reina, a més d'altres dependències d'origen monàstic, com l'església o la cripta.
La seva bellesa, singularitat, bona conservació i excel·lent ubicació, han fet que resultés triat en nombroses ocasions com a escenari de pel·lícules i documentals, algunes tan universals com "El Regne dels Cels" dirigida per Ridley Scott, o produccions espanyoles com "El Ministeri del Temps".

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/castillo-de-loarre-36136712

===============
===============

http://castillodeloarre.es/es/

En un principi el rei Sancho III, va decidir construir aquí una torre més simbòlica que defensiva, després de la conquesta de la comarca a les tropes musulmanes, assentades en la zona des de diversos segles enrere.
No obstant això, alguns historiadors mantenen que, molt abans que es col·loqués la primera pedra del Castell de Loarre, ja va haver-hi aquí un assentament durant l'època romana, conegut com a Calagurris Fibularia.
En qualsevol cas, a la torre inicial se li van adossar diverses construccions defensives. Sobretot, a partir del moment en què el Castell de Loarre va passar a les mans del rei Ramiro I. Aquest va ordenar la construcció de la torre de l'Homenatge, al mateix temps que es va establir a l’entorn del castell, un petit nucli de població.
===============
La màxima esplendor del Castell de Loarre va arribar a la fi d'aquest mateix segle, gràcies al rei Sancho Ramírez, que el va reformar i va ampliar i que finalment, va donar a la construcció la configuració amb la qual ha arribat fins als nostres dies.
El monestir i l'església, foren aixecats en els anys setanta d'aquell segle, i ocupats en un principi per una comunitat de religiosos agustins. Amb això, Sancho Ramírez va aconseguir donar al Castell de Loarre, a part de la seva lògica funció militar, una dimensió espiritual que es va mantenir al llarg de diversos segles.
Molt importants van ser les reformes de finals del segle XI i principis del XII, perquè són les que van donar a la major part de les construccions del Castell del Loarre el seu característic estil romànic jacetà.
Després de la retirada dels musulmans d'aquesta zona de la península Ibèrica, la fortalesa va perdre la seva funció militar, no pas la religiosa, que es va mantenir fins al segle XVI, quan aquest recinte va ser pràcticament abandonat.
No obstant això, bona part de la construcció es va mantenir en peus, fins que a principis del segle XX es va declarar Monument Nacional, i es va dur a terme la seva restauració.
Sens dubte, el més cridaner de la part exterior del castell són les muralles, en part adossades a les construccions de la mateixa fortalesa. Es prolonguen en un arc d'uns 200 metres, sustentades per set torrasses semicirculars i una més de planta quadrada. La part més important de l'actual estructura del castell és l'església de Sant Pere, que és també l'element més cridaner de la fortalesa des de l'exterior. En el conjunt, a més destaca la silueta de la torre de l'Homenatge, que és una de les edificacions militars més ben conservades de l'època, amb una altura de 31 metres.
===============