LA FOU DE TOUS.

Descripció de la ruta; excursió de 10 quilòmetres i uns 300 metres de desnivell, que ens portarà a fer una circular als voltants del poble de Sant Martí de Tous, on ja d'entrada trobarem un parell de punts interessants, com són l'església parroquial i el castell. Després d'un parell de quilòmetres de l'inici, trobarem l'ermita de la Mare de Déu de Sentfores. A una mica més de mig recorregut arribarem al punt més atractiu de la sortida, la Fou de Tous on destaca el Toll Gran amb un salt d'aigua de gairebé 20 metres. També podrem veure La cova del Diable, lloc relacionat amb algunes llegendes populars.

Punt de sortida; des de Sant Martí de Tous un municipi de la comarca de l'Anoia.

L'Església parroquial de Sant Martí de Tous, és una àmplia construcció de la fi del segle XIX d'una sola nau, beneïda el 1894 pel bisbe Morgades i bastida damunt d'una església gòtica, de la qual només resten vestigis i que al seu torn fou construïda sobre d'una capella romànica. Davant de la plaça trobem una creu de terme gòtica.

https://www.catalunya.com/castillo-de-sant-marti-de-tous-17-16003-580256?language=es


El castell de Sant Martí de Tous és actualment un gran casal residencial fortificat, molt restaurat. Les primeres notícies documentals, que s'insereixen dins el fenomen repoblador de la vall de l'Anoia, són del segle X.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/saltant-de-la-fou-de-tous-749889


L'ermita de la Mare de Déu de Sentfores, ha estat des de fa segles un punt de devoció pels habitants del poble de Tous i dels municipis propers. El lloc és esmentat el 1096 i la capella o santuari el 1329, bé que la imatge, romànica, de fusta policromada, que ara es conserva al Museu Episcopal de Vic, indica que existia ja a la fi del segle XIII com a mínim. A mitjans del segle XVII fou reconstruïda per Joan Nasich, i renovada els segles XVII, XVIII i XX, fins a l'última restauració l'any 1993. El Dilluns de Pasqua Florida s'hi fa un aplec.
===============
===============
Font de la Fou.
A prop de la Fou i trobarem la Cova Del Diable una balma d'aproximadament 30 m d'amplada, per 6 m de fondària. La cova del Diable apareix relacionada amb algunes llegendes populars. La més coneguda és la llegenda de la Cérvola Blanca.
La Fou de Tous és un salt d'aigua de la riera de Tous, on el seu recorregut crea una sèrie de gorgs en un paratge humit molt interessant emmarcat dins la serra de Miralles-Queralt, inclosa dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN).

https://anoiaturisme.cat/es/anoia/la-fou-de-tous/


https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-sant-marti-de-tous/la-fou-de-tous-i-lalzina-de-can-gol/llegenda-de-la-cervola-blanca


===============
===============
===============
===============