BTT-EL PONT DEL DIABLE I LA TORRE FOSSADA.

Descripció de la ruta; el track descriu l'itinerari sortint des del Prat de Llobregat, però es pot fer des de qualsevol dels pobles que hi ha vora el riu. En el nostre cas vàrem iniciar l'excursió des de Castellbisbal, realitzant així uns 20 quilòmetres i uns 300 metres de desnivell, tots ells acumulats en el tram de la Torre Fossada-Turó de les Forques. Si es vol fer caminant es pot sortir des del Pont del Diable (Martorell), i fer una excursió circular d'uns cinc quilòmetres, amb el mateix desnivell de 300 metres.

 Punt de sortida; des del polígon industrial Sant Vicenç, de Castellbisbal. A pocs metres de la carretera B-225, trobarem el Camí Fluvial del riu Llobregat, el qual seguirem en direcció Martorell.

El Pont del Diable, conegut antigament com a pont de Sant Bartomeu, és un pont d'origen romà sobre el riu Llobregat, el qual formava part de la Via Augusta, sent construït l'any 10 aC. Fins al segle XIV va ser l'únic pont de la vall baixa del Llobregat.
El pont pròpiament dit, és el fruit en el seu estat actual de diverses reconstruccions. El pont va ser destruït pel riu, que se'n va endur el pilar central, i està documentada una reconstrucció de l'any 1143. Posteriorment, es va reconstruir com a pont gòtic amb un sol arc, obra iniciada el 1283 i acabada als voltants del 1295. El pont gòtic fou restaurat el 1768 i 1933. El gener del 1939 l'arc central va ser destruït per l'exèrcit republicà en retirada, i va ser reconstruït el 1962, mantenint l'estructura gòtica del 1283.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/el-prat-torre-fossada-pont-diable-martorell-el-prat-7487327

El tram metropolità del riu Llobregat té una longitud de 30 km i travessa el territori de setze municipis, des del Pont del Diable a Martorell, fins a la seva desembocadura en el mar. Dins d'aquest àmbit s'està recuperant, ecològicament i socialment, un espai complex on les infraestructures i els serveis conviuen amb el medi natural i les activitats de lleure.
===============
===============
===============
Torre Fossada (Castellbisbal - Vallès Occidental). La torre que podem veure actualment va ser construïda a mitjan segle XIX, aprofitant les restes d'una construcció medieval. Formava part de la línia de telegrafia òptica militar de Barcelona a Lleida, i tenia comunicació directa amb la de Molins de Rei i la d'Esparreguera. Anteriorment, havia estat un bastió militar en la guerra civil catalana del segle XV i després en la guerra del Francès. També va ser un dels darrers punts de resistència dels republicans l'any 1939.
Martorell des de la Torre Fossada.
===============
El Turó de les Forques, és una muntanya de 162 metres que es troba al municipi de Castellbisbal, a la comarca del Vallès Occidental.
===============
===============
===============
Riu Llobregat.