BTT-TURÓ DE CAN DOLCET (416 metres).

Descripció de la ruta; sortida amb BTT partint del poble de Collbató que ens portarà fins al coll de can Maçana, i acabarem assolint el turó de Can Dolcet, ja quasi al final del recorregut. El turó de Can Dolcet és un bell mirador del massís de la muntanya de Montserrat, situat a 416 metres d'altura es troba entre els municipis dels Hostalets de Pierola a la comarca de l'Anoia, i de Collbató a la comarca del Baix Llobregat. En el recorregut a més de les esplèndides vistes de la muntanya de Montserrat trobarem llocs d'interès, com poden ser la Vinya Nova, el coll de can Maçana amb la casa que dóna nom al lloc, i el petit poble de Sant Pau de la Guàrdia, amb la seva església. El recorregut està al voltant dels 30 quilòmetres, amb un desnivell prou considerable d'uns 700 metres.

La Vinya Nova. És un mas molt antic situat als peus de Montserrat, que va està adquirit pel monestir l'any 1566. La casa va ser utilitzada com a lloc de repòs de la comunitat benedictina, i per proveir de vi l'abadia. Amb la desamortització el 1835, va ser adquirida pels senyors Miret i Formosa, i el 1888 va ser comprada per Andreu Solà Termes. Dedicada al conreu de l'olivera, va estar habitada fins a l'any 1958. El 1993 va ser restaurada i habilitada com a restaurant.
Una part del nostre recorregut enllaça amb l'anomenat "Camí de les Batalles". Una ruta que vol recordar la que els soldats napoleònics van recórrer per dues vegades, els dies 6 i 14 de juny del 1808. Una columna de soldats francesos integrada per 3.800 homes, que havien sortit dos dies abans de Barcelona amb destí a Manresa, Lleida i Saragossa, va penetrar al municipi del Bruc i es va dirigir al coll de Can Maçana, situat a més de cinc quilòmetres del poble. En aquell punt un nodrit grup de sometents locals i de les rodalies, els va fer front en el vessant sud d'aquell punt estratègic.
===================================
===================================
Can Maçana. Masia fortificada de planta rectangular, formada per planta baixa i dos pisos i teulada a dos vessants. La porta principal te inscrita a la clau de l'arc la data del 1791, i l'escut de l'Abadia de Montserrat.
Sant Pau de la Guàrdia. En el lloc de l'actual església existia a l'època medieval la capella del mas Elías, dedicada a Sant Aon o Sant Abundi. Al segle XVIII en ser abandonada l'església de Sant Pau Vell situada al castell de la Guàrdia, es va construir un nou temple al sector oriental del terme, justament on es trobava la capella de Sant Abundi. La nova església va ser sufragània de la del Bruc. Les obres van començar el 1740, i es van acabar el 1743. Durant la guerra civil l'església va ser saquejada cremant-se el retaule barroc, altres dos altars i dotze imatges. L'any 1940 es començà la reconstrucció de l'altar major, i es va pintar el presbiteri.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/esparreguera-can-massana-sant-pau-de-la-guardia-hotel-bruc-serra-can-dolcet-esparreguera-8727137



Turó de Can Dolcet.