TOSSA DE MAR - CAMÍ DE RONDA.


Descripció de la ruta; en aquesta sortida expliquem un tram del Camí de Ronda, amb sortida de Tossa de Mar, i direcció a Sant Feliu de Guíxols. Nosaltres però, no arribarem ni de bon tros aquesta segona població, solament proposem un recorregut d'anada i tornada fins a cala Giverola, passant entremig per altres cales més petites. Tot i que el recorregut pot arribar a semblar molt senzill, no és del tot una passejada, en total haurem de fer a prop de 12 quilòmetres, per camins estrets i rocallosos, i el que si haurem de tenir en compte, és que tot i anar vora el mar farem molts puja i baixa, cosa que al final de la sortida ens acumularà un desnivell a vegades inesperat, que en aquest cas s'aproparà als 500 metres.

Durant el recorregut des de l'alçada veurem petites cales, a les més importants (cala Bona, cala Pola, cal Giverola), el mateix camí ens i aproparà. Durant l’estiu segurament o trobarem tot molt saturat de gent, si elegim èpoques de menys confluència de personal, podrem gaudir molt més d'aquest espectacular entorn. En finalitzar el recorregut és del tot obligat fer un tomb per Tossa de Mar, la seva platja a tocar el Castell i el nucli antic, són alguns dels atractius d'aquest bonic poble.



Aproximació amb cotxe; des de la Catalunya Central iniciarem el recorregut per la C-25 (Eix Transversal) direcció a Vic, fins a enllaçar amb l'A-2 (N-II), molt a prop de Vidreres canviarem de via, per continuar per la C-35. En vistes de la població de Llagostera, ens desviarem per la GI-681 fins arribar a Tossa de Mar. En total i tenim uns 143 quilometres, amb temps aproximat d'1 hora i 40 minuts. Arribats a Tossa de Mar cercarem el Passeig del Mar, a tocar Sa Platja situada a la mateixa Badia de Tossa.

Iniciarem l’excursió des del Passeig del Mar fins al final de la platja, on trobarem els primers rètols a seguir. Continuarem per l'avinguda de Ramon de Penyaflor fins a situar-nos vora la Platja de la Mar Menuda, la resseguirem fins a la meitat per començar a prendre alçada, amb bones vistes del poble. Deixem enrera les últimes cases i passem per sobre la Cala de l'Infern d'en Caixa, la qual no es pot baixar. Tot seguit, passem un pont de fusta.



Continuem de primer per sobre els espadats, i seguim de pujada cap a l'interior fins trobar la carretera que va de Blanes a Sant Feliu de Guíxols, la seguim uns metres fins a una corba tancada on retrobem el camí. Ara trobem un descens força pronunciat, amb vistes de la cala de Sant Jaume i els illots d'Es Palomar.


Uns metres després observem vora mar la cova d'Es Bergantí, i tot seguit després de diverses ziga-zagas arribem a Cala Bona.



Cala Bona és una cala petita en un lloc encisador, amb un xiringuito de platja que tot i no quedar gaire bé, l'aprofitarem a la tornada per fer parada i gaudir d'unes bones tapes, acompanyades d'unes birres molt refrescants.


------------


A partir d’aquí pugem uns metres i tornem a baixar fins a la Cala Pola, amb una bonica platja, més gran que l'anterior.




Creuem la cala per la platja, i comencem a pujar fins trobar una pista pavimentada que ressegueix les instal·lacions del complex turístic Giverola Resort.




Passar per dins d'aquestes instal·lacions pot ser complicat, ja que sembla que el lloc és privat, nosaltres seguim la pista fins a retrobar la carretera. Per no tenir problemes amb el personal de seguretat, seguim per la carretera durant uns minuts, fins trobar una pista asfaltada que en poc temps ens aproparà a la Cala Giverola, amb una platja força gran i molt més concorreguda que les anteriors, a causa de les instal·lacions turístiques i la proximitat a la carretera.


------------


Creuem la platja i anem a buscar un pas estratègic (túnel), que ens portarà a una cala més petita anomenada Racó de Llevant.


-----------


Per acabar la mitja part del recorregut, fem un últim tram de pujada fins a situar-nos sobre els espadats amb bones vistes de la cala Giverola, i a l'altre costat la cala Futadera. Aquí decidim girar cua, podem desfer el camí fet fins aquí, o segui el track que segueix algunes variants de poc recorregut, que sempre ens retornaran al camí fet d'anada.