Excursió amb sortida des del Cobert de Puigcercós, vorejant en el seu inici la part alta de la riera de Merles. A mig recorregut visitarem l'ermita preromànica de Sant Pere de Serrallonga, a partir d'aquí baixarem decididament fins a retrobar la riera, en el mateix punt on la vam deixar. Per acabar, ens podem apropar en pocs minuts al refugi de Puigcercós. L'excursió té uns 12 quilòmetres, amb un desnivell d'uns 350 metres la major part dels quals estan entre el quilòmetre 1 i el 4. Sense presses, podrem realitzar aquest circuit en unes 3,30 hores.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 fins passar la localitat de Gironella, on ens desviarem a la dreta per enllaçar amb la C-62. Passarem el poble d'Olvan, i uns quilòmetres després ens desviarem a l'esquerra, per una pista asfaltada que remunta la riera de Merles. Posarem atenció, perquè l'ampla d'aquesta carretera és molt ajustat. Passem el Càmping Riera de Merles, i seguim pujant fins trobar el Càmping Puigcercós, uns metres després trobem la carretera BP-4654, i l'Hostal Cobert de Puigcercós, on podrem deixar el cotxe. En total i tenim una hora de temps, i una mica més de 70 quilòmetres.
Iniciem el recorregut des del Cobert de Puigcercós, un antic hostal situat al km. 22 de la carretera de Sant Quirze de Besora a Berga, a tocar la riera de Merlès. Sembla que l'hostal es trobava en l'itinerari de la carrerada del Vallès, el camí que feien servir els pastors per baixar els ramats del Pirineu.
Seguirem per una pista ampla, que s'inicia a la dreta de l'hostal. Uns rètols ens avisen que estem en l'Espai Natural Protegit de la Riera de Merlès. Aquesta riera és un corrent fluvial que passa o voreja les comarques del Ripollès, Berguedà, Osona, i el Bages. Neix a la confluència de diversos torrents que davallen dels Rasos de Tubau, als termes municipals de Sant Jaume de Frontanyà i Viladonja. El seu curs transcorre per municipis amb poca población, i això fa que tingui un atractiu natural força rellevant, ja que el paisatge s'ha modificat molt poc. L'excursió que avui detallem, ressegueix solament un quilòmetre i mig de la part alta de la riera de Merles, d'anada no ens i entretendrem gaire, ja de tornada i podrem fer un tomb.
Al principi el traçat és planer, a l'esquerra veiem la riera, per sobre observem el mas de Puigcercós. Arribem a cruïlla de pistes amb rètols indicadors, seguirem per la dreta deixant la pista de l'esquerra que mena al refugi de Puigcercós, i que farem servir de tornada. A partir d'aquí anirem resseguint el Rec de Danyans, petita torrentera que ens queda a la nostra dreta, per sobre nostre a l'esquerra i tenim el mas de Danyans. Passarem un rètol de fusta, i poc després posarem atenció, perquè hem de deixar la pista ampla i baixar uns metres per creuar el torrent i continuar de pujada per una pista en desús. En algun punt el traçat és molt dret, durant un quilòmetre i trobarem concentrat quasi tot el desnivell del recorregut, el camí està força deteriorat.
Al final de la pujada trobem una pista en millor estat, i ja més planerament arribem a la casa de Comià, situada en uns amplis plans i amb bones vistes de la zona.
A partir de la casa, continuarem pujant fins arribar a església preromànica de Sant Pere de Serrallonga, també dita de Sant Pere de Vilallonga.
Aquest edifici formava part d'una antiga parròquia rural, que avui dia pertany al municipi d'Alpens. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El lloc de Vilallonga apareix documentat els anys 938 i 982 més tard, entre els segles XIII i XIV el nom de Vilallonga fou substituït pel de Serrallonga. Al llarg dels anys, l'església a passat per diverses reformes, ensorraments, o a restat oblidada, fins que fou restaurada l'any 1998 per la Diputació i l'Ajuntament d'Alpens.
Sant Pere de Serrallonga.
-----------
Per sota l'església observarem la casa de Serrallonga de Baix, i ja continuant l'excursió no tardarem arribar al que és el mas de Serrallonga de Dalt.
A partir d'aquí tot va de cara a vall, per pista ampla farem una gran girada per creuar un torrent, i continuarem per baixada decidida, passem un dipòsit d'aigua i trobem vora del camí la Font de Baumala, uns metres després observem per sobre nostre el mas de Baumala. Retrobem el torrent de Danyans i trobem la cruïlla on de sortida hem creuat el torrent.
Ara solament caldrà repetir els nostres passos fins a retrobar la següent cruïlla, a tocar la riera de Merles.
Seguim per la dreta, i en breus minuts ens situem per davant del refugi de Puigcercós, deixem la pista ampla i baixem per un caminet a creuar la riera per un pont de fusta, tot seguit arribem al refugi.
El refugi de Puigcercós és propietat de la UEC d'Horta, i es troba al punt d'unió de les comarques del Berguedà, el Ripollès i Osona, a una altitud de 800 metres. Antigament fou la casa del Molí de la Farga, que mitjans del segle XX encara funcionava com a molí. El refugi resta guardat durant tot l'any i disposa de 26 places, lliteres individuals, serveis, dutxes, calefacció, dret a cuina o restaurant. (Guarda Raquel -Tel. 652 84 97 04). Per a més informació, podeu consultar la web del refugi.
Riera de Merles.
Nosaltres i vam fer parada, unes cerveses per treure'ns la set i tot seguit un bon dinar (arròs, vi, postres, cafè), amb l'agradable companyia de la Raquel. Si i passem durant l'estiu, tenim l'opcio d'afegir a tot això la possibilitat de fer-nos passar la calor, i cabussar-nos en la riera de Merles, a pocs metres del refugi i tenim unes piscines naturals d'aigües cristal·lines.
Després del bon dinar decidim retornar al cotxe, per sort no i tenim gaire tros, una passejada d'uns vint minuts i donem per finalitzat el recorregut.