LES FLANDES (PIERA).

Descripció de la ruta; Avui no farem un desplaçament gaire llarg; es tracta d'una ruta del que es podria dir, el nostre entorn natural, doncs la comarca de l'Anoia, és propera o fins i tot, forma part de la Catalunya Central. El recorregut s'inicia a la població de Piera (Anoia), per realitzar una circular que ens portarà fins a les Flandes, el punt més interessant de l'excursió. Les Flandes són uns afloraments argilosos, en un indret de gran bellesa creat per l'erosió de la pluja i el vent, que al llarg dels anys han format un paisatge espectacular, tot i que geològicament la seva estructura es força simple. El recorregut està al voltant dels 10 quilòmetres, tindrem en compte que el track que presentem és una mica més llarg, ja que puja fins al turo de Castellet, un tros de recorregut que nosaltres no vàrem fer. Sense presses podrem caminar unes tres hores, per camins de bon fer, menys el tram de les Flandes, on els corriols i viaranys són una mica més aventures. El desnivell es força planer, i no passarà dels 250 metres.
Aproximació amb cotxe; Des de Manresa prendrem l'Eix Transversal (C-25), direcció Lleida, al cap de pocs minuts el deixarem per enllaçar amb la C-37, que deixarem a l'entrada d'Igualada per continuar per la C-15. Uns quilòmetres després ens desviem a l'esquerra, en direcció a Vallbona d'Anoia per la B-224, i tot seguit arribem a Piera. En total i tenim uns 44 quilometres, i uns tres quarts d'hora de cotxe.
Buscarem aparcament al centre del poble, nosaltres vàrem deixar el cotxe a la plaça de Catalunya, molt a prop de l'Ajuntament. Baixem pel carrer de Sant Sebastià, fins a trobar la plaça del Sant Crist. A la dreta de la plaça, podem veure una de les cases més antigues de Piera que es manté dempeus, anomenada Casa de la Volta. Aquesta casa, servia de portal d'entrada a la vila. Formava part del barri de les Cases sobre el Pont, una petita barriada fortificada i arrenglerada al costat de la riera Guinovarda. El que la fa singular és la planta baixa porxada que comunica el carrer amb la riera, on es troben el safareig i l'antiga font de l'Abeurador.
Per l'esquerra podem pujar uns metres i donar un tomb pels voltants del Castell de Piera, i l'església de Santa Maria. El castell termenat de Piera (el castrum Apiaria, anomenat primerament de Fontanet) és documentat des de l'any 955, i ocupà el lloc d'un poblat ibèric.
Per continuar el recorregut retornem a la plaça del Sant Crist, i continuem pel carrer del Raval, per sota ens queda la riera de Ca n'Aguilera. Abans de trobar la carretera cercarem un camí a l'esquerra, i continuarem de baixada tenint ara a la nostra esquerra la riera Ginovarda. Per una zona d'horts anirem seguint el curs de la riera, fins i tot en algun punt la creuem, o caminem pel mig mateix del curs d'aigua, força ample en alguns punts. 
Arribem a un punt on haurem de fer una gran girada a la dreta, i on deixem la riera. Abans pro, podem fer un curt tram d'anada i tornada a tocar el torrent de la Venta, fins al lloc anomenat la Foradada, curiós esvoranc que al llarg dels anys la natura, i la mateixa erosió s'han encarregat de modelar.
Retornem a la pista ampla i seguim de pujada, i a pocs minuts deixem la pista per continuar a la dreta per un corriol força dret i en algun punt perdedor. El sender ens apropa a la carretera, que seguim uns metres per la dreta per continuar per una pista que s'inicia al costat contrari de la carretera, i que dóna accés a una zona urbanitzada.
La mateixa pista ens fa sortit de la zona de cases, seguim caminant vora de camps de conreu i algun punt boscos, fins arribar en vistes de la casa de la Venta i la zona de les Flandes.
Per visitar les Flandes haurem de cercar un sender que baixa a la nostra dreta, pel mig d'una zona al principi boscosa, fins arribar al fons d'un barranc on trobem les primeres formacions argiloses. 
Tota aquesta zona i els corriols que l'envolten són força confusos, i haurem d'anar intuir el pas menys complicat.
----------
------------
La zona de les Flandes és un paratge de gran valor paisatgístic format per estrats horitzontals de dipòsits d'argiles, margues i materials calcaris poc fonamentats de diferent duresa i resistència a l'acció de l'aigua.
----------
Per sort alguns trams d'aquesta zona s'han aconseguit salvar de la destrucció que van ocasionar les empreses argileres per tal d’aprofitar l'argila vermella, cosa que ha fet que Piera hagi estat terra de ceramistes.
-----------
-----------
-----------
El recorregut per aquesta zona passa per sota de la casa de la Venta, i far un tram d'anada i tornada per visitar les formacions més característiques, al final per sortir d'aquest laberint pujarem fins a la casa de la Venta, on retrobarem la pista ampla.
Arribem a una cruïlla i continuem per la dreta, fins a una segona cruïlla, de primer podem fer un curt tram per l'esquerra d'anada i tornada, per visitar la capella del Remei.
Aquesta capella obra dels anys 50 del segle XX està situada a tocar el mas Bonans, d'origen molt antic. Va obtenir la seva puixança al llarg dels segles XVI i XVII, quan ja era habitada per la família Orpí. Retornem al camí principal, i continuem per l'esquerra. 
De primer passem per una zona de vinyes i a continuació entrem en un tram boscos, que ens apropa a una zona urbanitzada que haurem de creuar. A la sortida retrobem la riera Guinovarda, que resseguirem durant una estona a certa distància, fins a tornar a arribar a Piera.
Abans de trobar la carretera principal trobem dues fonts, a l'esquerra a pocs metres la Font del Rossinyol i a tocar el camí la Font del Prat (zona de pícnic). Ara solament caldrà travessar la carretera i tornarem a entrar dins del nucli urbà, per acabar fent una recomanable passejada pels bonics carrers de Piera.