SANTUARI DE DE CABRERA (1.308 metres).

Descripció de la ruta; El Santuari de Cabrera està situat en el punt més alt del que seria la comarca natural del Cabrerès, juntament amb el Pla d'Aiats forma un perfil molt característic, fàcil de reconèixer des de molts punts de Catalunya.
Excursió de pocs quilòmetres, no exempta de dificultat física, ja que els 350 metres de desnivell es concentren en un tram d'un quilòmetre i mig, per un traçat en alguns punts equipat (alguna grapa), de dificultat baixa, que solament serveix per assegurar el pas. Una vegada assolit el punt més alt de la carena tindrem bones vistes de la zona, amb algun pas aeri, sense una dificultat remarcable. De sortida podrem fer un tom per l'ermita de Sant Julià de Cabrera, i en el punt més alt del recorregut i trobarem el Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. El cim de la Serra de Cabrera, està dins el llistat dels 100 Cims de la FEEC.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa seguirem l'Eix Transversal (C-25), fins a Vic on continuarem fins a la sortida 183, per seguir en direcció a Roda de Ter per la C-153, creuem el poble i poc després passem a tocar Santa Maria de Corcó, continuem uns quilòmetres més, i un xic abans d'arribar a Cantonigròs haurem d'estar atents a cerca una pista pavimentada a l'esquerra de la carretera, en el lloc anomenat Pont de les Perxes. Des d'aquí haurem de seguir aquest vial, durant uns 3 quilometres fins a trobar l'ermita de Sant Julià de Cabrera, on podrem aparcar el cotxe.
Iniciem el recorregut des de l'ermita de Sant Julià de Cabrera. L'església de Sant Julià està datada de l'any 1050, es creu que va ser modificada després del terratrèmol del 1428. Dita església forma part de la parròquia d'un veïnat de cases molt disseminat situat al peu de la serra de Cabrera.
A la mateixa sortida un rètol ens assabenta de les opcions que tenim per assolir el cim de la Serra de Cabrera, "A Cabrera, pel Coll de Bram o per la Serrica" . Nosaltres fem servir el Camí de la Serrica per pujar (senyals vermells), tot i que el rètol indica que és l'opció "arriscada", no creiem que la dificultat arribi a comporta algun perill. La tornada la farem per la segona opció, que és el recorregut més habitual per arribar al Santuari de Cabrera.
De sortida el camí puja suau, passem, cal Vidrier i arribem al collet de Sant Julià. A partir d'aquest coll la pujada s'intensifica, i trobarem tot el desnivell del recorregut, en un tram de no gaire més d'un quilòmetre.
El camí és entretingut, i en els punts més conflictius i trobarem l'equipament just per poder fer el pas sense perill de relliscar.
Arribem a un indret amb grans faigs i tot seguit voregem la cinglera fins assolir el carener en el lloc anomenat Pla del Prat. 
----------
Vistes del Santuari de Cabrera.
Perdem una mica de desnivell fins arribar a l'Osca de Cabrera, curta cornisa equipada amb una barana i algun esglaó. 
----------
-----------
-----------
---------
A continuació arribem al punt més alt de la Serra de Cabrera (1.308 metres), on també podrem observar les ruïnes d'una torre rodona, les úniques restes d'un antic castell.
Seguint la carena, ara molt més amplia, arribem al Santuari de Cabrera.
Santuari de Cabrera.
El Santuari actual data dels anys 1611-1641, adossada i trobem l'antiga casa dels ermitans, que avui dia s'ha reconvertit en restaurant i hostal.
Després de visitar el santuari ens arribarem fins al final de la carena, on trobem el camí empedrat i protegit amb baranes fins arribar al collet de Cabrera. 
-----------
-----------
Sense arribar a la pista principal, deixem les escales i girem a la dreta per prendre el camí de retorn a Sant Julià.
Al principi baixem a certa alçada, però ven aviat, la baixada es torna decidida, tot passant per trams de fageda, fins a sortir a una zona de pastures, on enllacem amb el camí de pujada ja a tocar l'església de Sant Julià de Cabrera.
Sant Julià de Cabrera.