LA FONT DEL FAIG, PELS EMPEDRATS (BERGUEDÀ)

El camí dels Empedrats és una d'aquestes excursions que feia anys havia planejat pro que mai havia tingut temps de fer, i coses de la vida, en poc temps he fet el recorregut dues vegades. La primera, pujant pels Empedrats fins el refugi per continuar de tornada pel Pas de la Boixassa; la segona, fent l'itinerari en sentit invers pro assolint el coll de la Vimboca i el coll del Pendís, per baixar fins el refugi Sant Jordi i i retornar pels Empedrats.
Si decidim fer aquesta excursió tindrem que anar al Veïnat de l'Hostalet, situat en la pista que des de Bagà va a la Font de l'Adou o del Bastareny (lloc de naixement del riu Bastareny). Des de Can Cerdanyola, antic molí, avui casa de Colònies i la Font Nostra, creuarem el riu dels Empedrats o torrent del Forat, a continuació trobem una pista a la dreta que remunta la Vall del Pendís. A tocar el camí, les runes de l'antic hostal amb les seves quadres, son vestigi de la importància d'aquest camí. Segons sembla, deu el seu nom a estar empedrat. Avui solament en resten vestigis d'aquesta obra, i alguns contraforts amb pedra en seca l'entrada del congost. Un corriol a mà esquerra, ens mena al Bullidor de la Llet, surgència d'aigua que en èpoques de molta pluja es mostra espectacular, tot i que últimament el seu cabal a minvat, una mostra més de la greu sequera d'enguany. Estem davant d'un recorregut on s'agraeix el traçat força ombrívol, amb predomini del pi, el boix i el faig. El soroll de l'aigua i la seva proximitat ens acompanyara durant quasi tota la primera part del traçat. El recorregut es fica de ple dins la gorja i ens caldrà travessar el torrent diverses vegades a gual, per la qual cosa i en més d'una ocasió, tindrem que fer equilibris per no posar-nos de peus a l'aigua. Passat el congost la vall va eixamplant-se, fins a confluir amb el camí que ve del Coll d'Escriu i Grèixer. Ben aviat arribarem al refugi Sant Jordi, on s'enllaça amb el GR 107 (Camí dels Bons Homes). A partir del refugi el camí continua i s'enfila cap el Pas de Galligans, abans pro passarem vora les runes de l'antiga casa de la Font del Faig, i tot seguit la font que dona nom aquesta contrada. L'estret pas ens fa entrar de ple dins la vall de Galligans, amb el cap de la Boixassa i la seva llarga cinglera. La pujada ens farà assolir el Pas de la Boixassa, com a contrapunt, la baixada ressegueix l'esquena de la Boixassa, ampla i assolellada amb grans panoràmiques i una manca total d'aigua, un paisatge totalment diferent al que hem fet de sortida. Desprès de superar la collada de la Pelosa, la baixada es directa fins la pista principal, molt a prop de Can Cerdanyola. Si volem allarga l'excursió, des del refugi podem puja fins el coll del Pendís, i ja de baixada pel coll de la Vimboca, enllacarem amb el Pas de la Boixassa.
Aquesta excursió, esta dedicada a Ramon Riera i Colldeforns, ja que va ésser l'ultima que vaig fer amb ell.

El Ramon "L'avi", com l'anomenaven afectuosament els nombrosos companys i amics afeccionats com ell a l'excursionisme, ens ha deixat. Per culpa d'una infructuosa malaltia, ja fa temps que el trobàvem a faltar en les sortides habituals que feia aquest grup de muntanyencs. Ell era un dels més veterans del grup, per això era molt estimat per la resta de companys, els quals podien extreure de les seves vivències veritables lliçons de modèstia, humilitat, generositat i paciència. Alguns de nosaltres molt més joves que ell, hem tingut la sort de disfrutar de la seva companyia, a l'hora de cerca un cim, una carena, una ermita o simplement una font, mentres escoltàvem alguna que altre historia o anècdota dels llocs que visitàvem. Tots nosaltres sentim molt aquesta pèrdua, i no podem amagar la nostra tristor, per això volem donar ànims a tota la seva família, i desitjar-li a l'avi Ramon, molta sort en aquest nou camí que a empres cap a una nova vida. (El Brogit, Setembre de l'any 2006).


El juny de l'any 2004, el Bullidor de la Llet es mostrava expectacular

Al maig de l'any 2006, la surgencia restava molt escasa d'aigua

Entrada als Empedrats

Saltant d'aigua

Baixant Els Empedrats

Paratge de la Font del Faig

Vora el refugi; amb el Ramon, Marceli, Pere, Sebi, la Maria i el Rac

Refugi de Sant Jordi

En Marceli, repostant aigua a la Font del Faig

Pas de la Boixassa amb la Sigrid, Jordi, Edi, Joan, Fredi, Agusti i la Dina.

Baixant cap el coll de la Pelosa