LA TORTA. (AGULLES-MONTSERRAT).

La Torta és l'agulla més alta de la zona, amb una alçada de 1.087 metres, tot i que les seves parets presentant curtes escalades, amb comparació a d'altres monòlits, aixo es degut a que resta situada a la part més elevada del sector d'Agulles. En altres temps era anomenada com la Mà, per la seva forma palmada, posteriorment se l'anomena la Torta, degut a la seva visible inclinació.


Una curta escalada per una llarga aproximació, tot i que es poden fer diverses combinacions amb altres agulles.
Per arribar fins la Torta o podem fer des del refugi Vicenç Barbe, i pujar per la canal Ample, fins el coll d'Agulles, on seguirem el camí de la Travessa d'Agulles (esquerra), la Torta sera la primera agulla que trobarem.


La Torta "Via Normal" 35 metres (IV-), "Via Blava". Primera ascensió per Lluís Estasen (any 1927).
A Montserrat hi ha bastants itineraris que a causa de la seva poca dificultat no són freqüentats i fins i tot cauen en l'oblit. Molts d'aquests itineraris van ser ascendits per primera vegada en una altra època, i amb el pas del temps han esdevingut com a rutes fàcils i curtes alhora que poc assegurades motiu pel qual resultaven exposades.,
A la fi dels vuitanta, amb la iniciativa de Joan Cerdà, neix la idea de re-equipar i recuperar algunes d'aquestes vies en perill d'extinció, abans que es perdin i alhora que les puguin gaudir els més veterans. Aixi neixen les anomenades "Vies Blaves", els itineraris s'equipen amb parabolts pintats de color blau i se substitueixen les reunions i els ràpels, que en molts casos estaven mal col·locats. A Montserrat fins no fa gaire i havien 8 vies blaves, un dels últims re-equipaments a estat el de la Torta.


Arribem al peu de la Torta per la vessant nord-est, per una estreta i descomposta canal (dreta), canviarem a la vessant sud-est, on trobem l'inici de la via.


L'inici (III+), es fàcil tot i que la primera assegurança resta una mica allunyada (10 metres).


Ja assegurats, el traçat continua amb diagonal tot buscant l'aresta (IV).


Vista d'Agulles des de la reunió.


Uns cinc metres abans de fer cim trobem una còmoda reunió, amb vistes sobre la canal Ample.


Des del cim, podem contemplar les zones de Frares i Ecos.


Assegurats a una ferma savina, tornarem a la reunió des d'on muntarem el ràpel.


Farem un ràpel de 30 metres, pel mateix lloc de pujada.