VF ROCA DE LA CREU (RIBES DE FRESER).


Descripció de la ruta; via ferrada situada a tocar el poble de Ribes de Freser, inaugurada l'1 d'abril del 2017, per l'Ajuntament de la població. Les ressenyes parlen de dos itineraris equipats, de primer aquesta via ferrada, i una continuació anomenada Camí equipat Castell de Segura; en realitat per la gent que faci la ferrada el camí equipat és una continuació de la via, amb una dificultat més assequible. La via ferrada en general és de nivell baix, ideal per iniciar-se. Tot i que en algunes ressenyes la presenten amb una dificultat de K3, comparant amb vies d'aquest nivell, el meu parer és que no arriba aquesta categoría, i es quedaria en un K2 (alt). La dificultat de la via la trobem en el primer tram, el més vertical, on trobem tres passos diferenciats on haurem de tibar per arribar al següent esglaó, però sense donar-li categoria de desplom al pas, ja que no tenen continuïtat. La ferrada és entretinguda, ben equipada i amb unes bones vistes. Sense presses la podrem fer en un parell d'hores.

Aproximació a la via ferrada; arribats a la població de Ribes de Freser entrem per la dreta (carretera de Bruguera), creuem un pont sobre el riu Freser, i trobem un bon aparcament a la dreta a tocar l'Oficina de Turisme. Des d'aquí farem una passejada tot cercant l'església de Santa Maria, i l'Ajuntament. Després de passar l'església continuem pel carrer Bonavista, la primera impressió és la d'un carrer sense sortida, haurem de girar a la dreta i pujar per unes escales un xic amagades, que ens fan sortir de la zona urbana, i en breus minuts un sender força dret ens apropa a l'inici de la via, on trobem un plafó informatiu.

Inici de la ferrada; des del mateix peu de via, observem dalt d'una agulla rocosa la creu que dóna nom al lloc. Els primers metres són de tràmit, fins arribar al mur vertical. 

Des d'aquí fins a la creu i trobarem la màxima dificultat de la via, amb tres passos diferenciats on haurem de fer una mica de força per superar-los.

Roca de la Creu i Ribes de Freser.

Arribats dalt de l'agulla, haurem de baixar uns metres fins a una bretxa on trobem un petit pont de fusta d'uns 3 metres, tot seguit haurem de tornar a pujar.

A continuació trobem un flanqueig, i tornem a pujar fins al crestall.
-----------
----------
-----------
-----------
----------
-----------

Ara flanquejant amb algun puja i baixa i arribem al final de la via, on trobem un pont nepalí d'uns 14 metres, molt fàcil i a escassa altura. 

A la sortida del pont enllacem amb el que s'anomena Camí equipat Castell de Segura, realment sembla més la continuació de la ferrada. En aquest punt, hi ha un sender que ens retornaria a l'inici de la via. Aquest últim tram, és més fàcil que el que hem fet fins ara.

Per uns ressalts poc difícils arribem a un segon pont, aquest una mica més llarg d'uns 18 metres. A partir d'aquí algunes grimpades fàcils amb cable de vida, ens porten a la part alta del serrat, on es dóna per acabat el tram equipat.

Per retornar al poble haurem de caminar una mitja hora, de primer una mica de pujada fins a un turó on i veiem les restes del Castell de Segura. Continuarem de baixada dreta tot seguint uns senyals de color blau, fins arribar al poble.