BTT LA FAGEDA D’EN JORDA.


Descripció de la ruta; avui ens desplacem a la Vall d'en Bas, amb l'intenció de fer una passejada amb BTT, i per això hem triat un recorregut no gaire llarg i amb un desnivell força suau i ombrivol, ja que la sortida la vàrem fer a l'estiu. Un dels llocs més atractius d'aquesta zona és la Fageda d'en Jordà, un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer i s'assenta damunt d'una colada de lava procedent del volcà del Croscat. Tot el conjunt, forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. L'excursió no és gaire llarga, quasi 23 quilòmetres i un desnivell d'una mica més de 400 metres, que podrem fer tranquil·lament en un parell d'hores, sense compta les parades.


Aproximació amb cotxe; avui dia gracies a les noves instal·lacions del túnel de Bracons (inaugurat l'any 2009 i gratuït), anar de la comarca del Bages a la Garrotxa és una passejada. Per arribar-hi prendrem la C-25 (Eix Transversal), a la sortida de Manresa, i a l'entrada de Vic el deixarem per enllaçar amb la C-17, que també deixarem ben aviat a l'esquerra, per continuar per la C-37 a la nostra dreta. A partir d'aquí passarem diversos viaductes, i alguns túnels més curts que l'abans esmentat de Bracons, que amb una longitud de quasi 5 km, ens acostarà a l'entrada de la Vall d'en Bas. Passem el poble de Joanetes, i arribem una rotonda on fineix la C-37. Ara seguim la C-152 en direcció a les Preses. A l'entrada del poble haurem de prendre el primer carrer (carrer de la Bòbila), i tot seguit el següent carrer a l'esquerra (avinguda de l'Estació), on ja podrem aparcar el cotxe a tocar l'Oficina de Turisme (Antiga estació). L'oficina de turismo, és un espai que t'ofereixen assessorament i guies per practicar diferents disciplines esportives a la comarca (excursionisme, BTT, passejades al bici carril). A més d'informar dels atractius turístics de les Preses, i la comarca de la Garrotxa. En total des de Manresa haurem fet uns 83 quilòmetres de cotxe, en una hora justa de temps.


Iniciarem el recorregut amb la BTT des de l'Antiga Estació, els primers metres els farem per dins de la població de les Preses situada 4 km d'Olot, i tot seguit continuem per dins del Poligon Industrial Pladevall. A la sortida d'aquesta zona industrial, trobem el Km 0 de la carretera local GN-5242. Seguirem aquesta carretera estreta fins al Km 2, on es converteix en una pista que ens apropa al mas la Sunyera.


Entrem de ple dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics d'una edat compresa entre els 5.000-7000 i els 700.000 anys, 10 cràters, 23 cons ben conservats i més de 20 colades de laves basàltiques.
A partir d'aquí entrem en una zona boscosa, on ja és comencen a veure els primers faigs de la Fageda d'en Jordà. La fageda està envoltada de bona part dels vint-i-un volcans que hi ha a la comarca. L'orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d'excepcional valor paisatgístic. Té un clima molt humit, i per algun tipus de vegetació es podria representar com a clima atlàntic.


Arribem a can Malla, aquí tenim un petit tram d'un quilòmetre i mig que repetirem a la tornada. Passem a tocar cal Sec, can Païssa i can Fortet, fins a una cruïlla de camins, on seguim per la dreta, tenint en comte que a la tornada arribarem al mateix lloc pel camí de l'esquerra.


En aquesta zona l'ús del GPS, mapa o tríptic es força necessari, perquè la zona és tot un entramat de pistes que menen a diversos masos.


Fageda d'en Jordà.


Pedalant tranquil·lament i amb molta ombra arribem a can Jordà, masia que dóna el nom a la fageda.


Passejades amb carruatge a la fageda d'en Jordà. Segons els botànics, aquest bosc és una excepció natural molt curiosa, ja que es troba localitzat a una altitud inusual de només 550 m, quan, en realitat, els boscos de faig acostumen a créixer a altituds superiors.


La pista de bon fer ens porta a can Xel (restaurant i apartaments) a tocar la carretera GI-524. Des de can Xel seguim per l'esquerra (direcció Olot), haurem de fer uns tres quilòmetres de baixada per carretera, entremig passarem a tocar el Centre d'Informació Can Serra-Fageda d'en Jordà. Passat aquest lloc ens desviem a l'esquerra per una pista que ens porta a retrobar el camí que hem fet d'anada, i on repetirem un tram fins a la masia de can Malla. Davant d'aquesta casa deixem a l'esquerra el camí que ja hem fet, i ara continuem per la dreta. Aquest últim tram alterna camins més estrets amb trams de pistes, fins arribar a una hípica a l'entrada de la zona urbanitzada de Bonavista, entre Olot i les Preses. A partir d'aquí fem uns metres per la C-152, i tornem a anar a buscar la GN-5242, fem uns metres d'aquesta carretera i retrobem el polígon industrial que hem creuat a la sortida, tot seguit entrem al nucli urbà de les Preses, i en pocs minuts ens situem al punt final del recorregut. Per acabar el dia rodó busquem un lloc per dinar al mateix poble, com el lloc ens agradat molt li fem una mica de propaganda.