TORRENT DEL CLOT DEL TRAGO-MONTSERRAT SUD.

 
Vista de la capçalera del torrent del Clot del Trago, des de la Cova de l'Arcada.

El torrent del Clot del Trago s'inicia en la zona dels Frares, molt aprop de l'agulla Sense Nom. El seu inici es la munió de petits torrents, que acaben per ajuntar-se i forma una torrentera principal. Passa a tocar l'agulla Amagada, i continua baixant flanquejat pel torrent del Lloro a l'esquerra i el Clot dels Caragols a la dreta. Entre vegetació molt espesa travessa el Camí del Pas del Príncep-Coll de Port,(inici del tram equipat) on després d'uns metres més planers comença a prendre verticalitat. Abans d'arribar al Clot del Tambor, s'uneix al torrent del Lloro. El primer descens fou realitzat per en Víctor Tardio, Xavi Vidal i Javier Gomez, a finals de l'any 2006.
 
Aproximació amb cotxe; Des de la població del Bruc seguirem pel carrer de les Escoles,  fins sortir del poble  per una pista de terra en una zona urbanitzada. Seguirem els rètols que indiquen la masia de Can Salses, passada aquesta deixem a la dreta el camí que mena al mas del Castell, i continuem per una baixada dreta, passem una corba molt tancada i arribem a uns oliverars en una zona planera, on podrem deixar el cotxe.

 

Aproximació a l'inici del descens; Pel mig de l'oliverar molt pedregós, ens dirigim vers la muntanya per comença a entrar dins de la llera del torrent del Porquer o Clot del Tambor. Deixem a la dreta, el Camí de la Cova del Cabrit-Clot del Boixar. El torrent es força selvàtic, però el sender esta fressat. El traçat es va encaixonant, entre les parets de la zona d'escalada del Castell. Després de superar un curt ressalt el camí surt del llit del torrent, i comença a prendre alçada deixant la torrentera a certa distancia. Passem a tocar la característica Roca del Tambor, a partir d'aquí el camí deixa la pujada insistent, fins arribar al  Pla del Xebret. A la dreta podem observar la Cova de l'Arcada, al centre el torrent de les Grutes, i el torrent del Lloro i la zona d'escalada de la Desdentegada a l'esquerra. Deixem a la dreta el Camí de la Cova de l'Arcada i font del Xebret i seguim pel llit del torrent uns metres en direcció ascendent buscant una desviació a l'esquerra força evident. El corriol puja dret per una zona molt embrossada, on ja anirem trobant alguna corda que ens senyala que anem en bona direcció, en el punt on les parets ens barrant el pas i trobem el Pas Ferrat del torrent del Lloro.




Una vegada superat el Pas Ferrat  continuarem ascendint per un viarany sense marques, per una zona de matolls que assoleix el carener. El sender acaba trobant el camí que be del torrent de les Grutes. Seguirem per l'esquerra aquest camí, fins enllaçar amb el camí del Pas del Príncep- Coll de Port. Continuem per l'esquerra en direccio al Refugi Vicenç Barbé,  de primeres travessem el torrent del Lloro, el pròxim torrent que trobem es l'inici del Clot del Trago. Per fer aquest torrent, ens caldrà una corda de 60 metres per fer l'últim ràpel.
 
Vista del Clot del Trago, per sobre la Balma del Gaiato, per sota el ràpel de 25 metres.
 
 
Primer ràpel del Clot del Trago.
 
 
Aquest primer ràpel és d'uns 15 metres, tot i que sembla factible de baixar per l'esquerra, l'espessa vegetació ens complicaria el pas.
 
 
El final del ràpel ens situa en un estret passadís, si hi han moltes bardisses no tindrem cap més remei que netejar la sortida.
 
 
Ràpel de 25 metres.
 
 
El ràpel de 25 metres, és una placa vertical amb bones vistes de la part final del torrent.
 
 
Després d'aquest ràpel trobarem alguns ressalts curts, i tot seguit enllaçarem amb el recorregut del torrent del Lloro.
 
 
Ja situats dins del torrent del Lloro farem dos ràpels de 10 i 9 metres, per anar a trobar l'ultim ràpel de 30 metres.
 
 
Vista del ràpel de 30 metres des de la part inferior (la Desdentegada-escalada esportiva), a l'esquerra ens queda el Pas Ferrat i el sender que farem servir per retornar al cotxe.