SERRAT DEL PENITENT-MONTSERRAT.


El serrat del Penitent, esta situat a la part alta de la zona sud-est de Montserrat. Es un carener paral·lel al serrat de Sant Joan, format per petites agulloles algunes de roca força descomposta. La part superior del serrat i per on transcorre aquest recorregut, davalla des dels faldars de la zona de Tebes (Gorros-Santa Magdalena), fins l'alçada de la Roca Llisa (Les Voltes-Camí Vell de Montserrat), tenim a l'esquerra en sentit descendent el torrent de Santa Caterina-Font Seca.

Es de suposar que per aquests verals, i a passat força gent; escaladors, senderistes, caçadors, fins i tot algun pastor intrèpid, però l'idea d'elegir el Serrat del Penitent com un itinerari establert, i equipat amb algun que altre ferro per poder fer un descens més còmode, arranca el dia 17 de Març del 2012, cuant els companys; Francesc Dominguez, Xavier Varela i Manuel Punsola, realitzen aquesta travessa i a la vegada batejant un seguit d'agulles fins ara orfes de nom. A l'hora de triar el topònim més adient, decideixen fer un petit homenatge a alguns escriptors valencians.
 
 
Per iniciar el recorregut farem l'aproximació des del Monestir, també es pot realitzar des de la zona de Collbató, amb un desnivell acumulat serà molt més alt. L'itinerari es pot fer en els dos sentits de la marxa, en el cas de fer-lo de pujada tindrem que tenir unes nocions bàsiques d'escalada, per superar alguna paret vertical.
 
 
 Iniciant el recorregut des del Monestir tindrem que arribar fins l'ermita de Sant Joan; o podem fer pel camí ample que passa per l'ermita de Sant Miquel (1) per les nombroses escales que passen per l'ermita de Santa Anna (2), o amb molta més tranquil·litat i amb més gasto, amb el Funicular de Sant Joan (3). Passat uns metres de l'ermita de Sant Joan, prendrem el Camí del Clot de la Mònica (senyals blaves), deixem a l'esquerra un trencall que mena a l'ermita de Santa Caterina i arribem al Pas de la Mallanquera, lloc on el camí s'estreny i passa entre les agulles del Mirador de Sant Joan i la Miranda Xica, per entrar de ple a la vessant del torrent del Misser. Per anar as buscar l'inici del serrat del Penitent, no ens caldrà creuar aquest pas, doncs vorejarem la Miranda Xica, per encara vers la Miranda de Sant Pere. Tant la Miranda Xica, com la de Sant Pere són uns bons miradors de la zona de fàcil accés, aquesta ultima es quasi obligat de passar-hi, ja que a tocar és on comença a davallar el Serrat del Penitent, abans pro haurem de fer alguna desgrimpada, buscant els punts més fàcils de la roca.
 


Deixem a la dreta l'ample cim de la Miranda de Sant Pere i enfilem el Serrat del Penitent, i arribem a un dels punts més alts del serrat,  la Roca de Santa Caterina (966 metres).
 
 
Desgrimpem amb atenció aquest cim, fins veure per sota nostre les ruïnes de l'antiga cisterna del conjunt de la Cova del Penitent.
 


Fem uns metres per la dreta, deixant per uns moments el fil de la carena fins arribar a la cova o balma del Penitent. Lloc solitari i amagat on trobem les restes d'una balma que antigament podia haver estat obrada, sembla ser que algú a intentat recuperar l'obra iniciant la construcció de noves parets, però s'ha quedat solament amb l'intent. Hi ha qui ubica en aquesta balma una ermita anomenada de Sant Pere, però en la relació d'ermites fetes per historiadors de segles passats no surt esmentada. D'altres diuen que en aquesta balma hi havia una antiga ermita de Santa Caterina, que més tard fou traslladada al lloc actual.
 

A tocar la cinglera, hi ha una creu feta amb troncs d'alzina.
 


Balma del Penitent.
 


Tornem al carener i continuem baixant fins arribar a les dues primeres agulles del serrat; l'Ausiàs Marc i uns metres per sota la Janot Martorell. Aquí tenim que cercar una canal arbustiva  força dreta entre dues roques, fins a situar-nos per sota de l’agulla i continuar uns metres fins el cim de l’agulla Janot Martorell,  amb una paret vertical que ens barra el pas.
 


Vistes del Serrat del Penitent, Miranda de Santa Magdalena i ermita de Sant Joan des del cim de l'agulla Janot Martorell.
 
 
Tenim que baixar un parell de metres amb molt de comte per veure la situació més clara, ja que per sota d'un cantell de roca i trobarem un parabolt amb mallo, per poder fer un ràpel d'uns 20 metres.
 


Si ens i fixem mentre fem el ràpel veurem un altre parabolt a mitja paret, pels que vulguin fer el recorregut en sentit invers, i així tindre una assegurança inter-mitja en aquest tram d'escalada.
 

Després del primer ràpel, estem situats entre l'agulla Janot Martorell i la Joan Fuster.
 


Tindrem que seguir el carener, per arribar al segon ràpel.

 
Baixem uns metres, per fer un pas de flanqueig on farem servir les mans per poder trepar un parell de metres (III+), fins situar-nos en un planell més ample, des d'aquí podem pujar per un pas estret i aeri a l'agulla Joan Fuster (opcional). Si no pugem a l'agulla des del replà, veurem un parabolt amb cinta, que ens servira per baixar en ràpel fins al peu de l'agulla.
 


Un dels passos més delicats, entre l'agulla Janot Martorell i la Joan Fuster.



Ràpel de 25 metres a tocar l'agulla Joan Fuster.


A partir d'aquí hi ha l’Agulla Eliseu Climent , l’agulleta Clara-Simó i l’agulla Ferran Torrent, que es poden flanquejar per la base. Sense perdre gaire alçada seguirem per un viarany poc evident i embrossat, per l'esquerra grimpem per una canal estreta i evident, fins a un collet entre agulles, on a la dreta veurem un tram assegurat amb cable de vida, que ens servirà per superar uns metres per sobre l'aresta,  passem un collet i arribem a l'agulla Ovidi Montllor, l'ultima del recorregut. 


----------
 


Ara el traçat es torna més planer passant un turó poc apreciable anomenat Roca d'en Raimon, tot seguit ens situem per sobre del del Turó del Penitent, un dels pocs topònims que figuren en els mapes d'aquesta zona. Per sota nostre, ja albirem el camí Vell de Montserrat o de les Bateries. Per davant tenim el Serrat de les Garrigoses, i per sota el torrent de Santa Caterina.
 
 
Buscarem entre matolls el traçat més evident per arribar al camí, on donarem per finalitzat el recorregut del Serrat del Penitent. Per retornar al Monestir solament ens caldrà seguir aquest camí en sentit ascendent, (deixem  a l'esquerra la cruïlla que puja fins a Sant Joan), passem el lloc anomenat Les Bateries, fins arribar al Pla de Sant  Miquel (deixem a l'esquerra el Camí Nou de Sant Joan), ara una baixada decidia, després de passar vora l'ermita de Sant Miquel, ens retornara  al Monestir de Montserrat. Excursió realitzada amb els companys; Joan Frontera, Pili Losada, Ramon Riera i Chari Garcia.