EL MONTSANT I EL GRAU DELS BARROTS (PRIORAT)

Varem anar per aquestes terres, amb d'intenció de fer la via ferrada de la Morera del Montsant, per acabar baixant ràpidament pel Grau de la Grallera; pro una vegada finalitzada la ferrada i dalt de la Serra Major, uns companys de Reus que varen fer la ferrada amb nosaltres, ens van fer adonar-nos que el Montsant és més que una ferrada, amb moltes combinacions de camins i graus, per fer una jornada de senderisme d'alt nivell.
Una vegada dalt de la Serra Major i per sobre dels mil metres d'altura, varen deixar aparcada la primera idea de baixar pel Grau de la Grallera, per continuar amb els amics de Reus a fer el Grau dels Barrots. La part alta de la serra és un gran replà sense gaire vegetació, pro a mida que anem baixant en direcció al Grau dels Barrots el panorama es molt canviant. Passem per una zona de bivacs, anomenada el Racó dels Boixets, a l'esquerra queda el Grau del Carrasclet. Iniciem el camí del Grau dels Barrots, seguint les marques d'un PR. Passem per alguns petits passos exposats però horitzontals, senzills i ben equipats amb cables.
Per un camí estret arribem al Balcó del Priorat; un bon mirador una mica exposat però ben protegit. Per sota el cingle de la Roca Falconera, entrem a l'esquerda del Grau dels Barrots. Hi ha un pas molt ben equipat amb graonets de ferro. De mica en mica el traçat va deixant enrere la Serra del Montsant, les panoràmiques són fantàstiques fins retornar a la Morera del Montsant. Per acabar la jornada, un bon dinar al Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant.

A la Morera del Montsant i podem trobar uns gràfics, que ens ajudaran a entendre la zona

El Montsant, va ser declarat Parc Natural a la primavera de l'any 2002. Les seves dimensions, amb 92 km2 són més aviat reduïdes, però està compost per una riquesa biològica molt important, a més de disposar d'un patrimoni històric cultural rellevant.

Racó dels Boixets, per la dreta tenim el Grau dels Barrots, a l'esquerra el Grau del Carrasclet

Per sota dels cingles de la Roca Falconera, arribarem al Balcó del Priorat

Fem un salt, sobre l'escletxa on es divisa l'abisme i som al Balcó del Priorat, un mirador de primer ordre. En Jordi la Sigrid i els amics de Reus, gaudint d'aquest privilegi

Des del Balcó del Priorat, tenim una bona perspectiva del camí de baixada

Un retol es assabente que estem al Grau dels Barrots

Tot el Grau dels Barrots té un seguit de passos alguns aeris i altres de prou curiosos, com el que mostra la imatge

La Morera del Montsant és un municipi del Priorat, situat al sector septentrional de la comarca, protegit pel Montsant, a 743 m. d'altitud, serra que pertany en bona part al seu terme. Té una extensió de 52'65 Km² i, fins fa ben poc, ha estat el municipi més gran del Priorat i ho és del Priorat històric.