BARRANC DE L'OLLA DE LA MEL.


El barranc de l’Olla  de la Mel és una vertical i profunda escletxa que baixa pels Cingles del Gresolet, fins a toca la Fageda del Gresolet. En total i tenim 8 ràpels, per dins d’una canal tancada en alguns punts molt estreta i amb racons encisadors, com un bonic pont de roca que trobarem a mig recorregut.


Aproximació amb cotxe; per fer aquesta sortida  més còmodament caldrà disposar de dos vehicles, si no és així, ens trobarem que haurem de fer una llarga caminada per l’aproximació.
Des de Manresa prendrem la E-9 fins passar Berga, en arribar a l’entrada de Guardiola de Bergada ens desviarem a l’esquerra per la B-400. Un cop passat Maçaners s'ha de seguir direcció Saldes, passem una benzinera a l'esquerra, just abans de passar el viaducte a l’entrada del poble, hi ha una desviació a la dreta on està anunciat el camí que va al Santuari de Gresolet, passant pels estrets de Gresolet, i Moronta. Fins a Saldes hem fet 82 km, ara queden uns 7 km de pista relativament bona, en total i tenim 1,30 h de cotxe.


Nota; hem de tindre en compte que aquest barranc esta regulat, i solament es permet el descens d’un grup al mes. Per demanar el permís, s'ha d'avisar al Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb almenys 5 dies d’antelació.




Aparquem un cotxe al Santuari de Gresolet (refugi i zona de pícnic). Si estem atents abans d’emprendre la sortida amb el segon cotxe, veurem davant nostre la llarga escletxa que forma el barranc de l’Olla de la Mel. Amb el segon cotxe continuem per la pista que entra de ple dins la Fageda del Gresolet, en algun punt la pujada és força dreta. Arribem al coll de la Bauma, deixem a la dreta la pista que va al poble de Gisclareny, i continuem per l’esquerra fins a arribar molt a prop del coll de  la Jaça, on hi ha una cabana de pastors i un abeurador pel bestiar. Des del Santuari hem de contar uns 5 quilometres més de pista.
Per iniciar l’aproximació al barranc haurem de ser intuïtius i orientar-nos bé, ja que no trobarem cap indicació que remarqui l’inici. Deixarem el cotxe vora la pista pedregosa, per sota tenim l’àmplia coma del Clot de l’Orri que és per on començarem a baixar. No hi ha un camí definit, tot i que si estem atents observarem algunes fites. Arribem al fons del torrent, ara solament caldrà seguir-lo,  i ell mateix ens portarà fins la cinglera on s’inicia la línia de ràpels, per davant tenim 8 ràpels (R15, R6, R3, R14, R13, R25, R26, R50). Des del cotxe al primer ràpel, haurem estat uns 40 minuts.


El barranc és totalment sec i vertical, un primer ràpel de 15 metres ens acosta a un de més curt. El traçat es converteix en una galeria molt estreta i pregona, deixem de costat una canal lateral que s’uneix al nostre torrent, i fem uns metres caminant fins al següent ràpel de 3 metres que podem desgrimpar. A partir d’aquí el recorregut comença a prendre una mica més de nivell, amb un seguit de ràpels cada vegada més llargs. 


Passem un ràpel de 14 metres, a l’inici d’un bonic pont de roca, i per sortir d’aquí un altre ràpel de 13 metres. El barranc s’eixample una mica, i després de caminar uns metres arribem al sisè ràpel de 25 metres, i tot seguit un altre de 26 metres. A partir d’aquí anem sortint de la gran escletxa, davant nostre ja tenim unes bones vistes de la cara nord del Pedraforca. Arribem a una còmoda lleixa on i trobem la instal·lació de l’últim ràpel, el més llarg amb 50 metres.  


Els primers 10 metres són més grollers amb vegetació i pedra solta, tot seguit sobre un ressalt trobem una tirada vertical de 40 metres per sobre d’una placa llisa, que ens portarà al final del barranc. Una vegada recollit el material, haurem de cercar la pista principal per on hem pujat amb cotxe, creuarem la Fageda del Gresolet sense camí evident, una vegada retrobada la pista caminarem en sentit descendent, i en breus minuts tornarem a estar a l’aparcament del primer cotxe. Del final del barranc al Santuari de Gresolet, i tenim uns 20 minuts. Amb paciència i segurament amb força desgana haurem d’anar a buscar el segon cotxe, si no tenim pressa després de recupera el vehicle podem fer un recorregut alternatiu, i una vegada situats al Coll de la Bauma continuar en direcció a Gisclareny, i des d’aquí a Baga.


El temps estimat per fer aquest barranc està al voltant de les 2,45 hores, amb  l’aproximació i el retorn, en un grup de 4 persones. Realitzat el mes de novembre del 2013, amb els companys José Luis, Santi i Xavier.


----------


----------


---------


---------


----------


---------


---------


Pont de Roca.


---------


----------


----------


---------


---------


----------


----------


Últim ràpel de 50 metres.


Cara nord del Pedraforca.


---------


Fageda del Gresolet.