CAMÍ AERI DE L'ÀRTIC

El Camí Aeri de l'Àrtic, esta molt aprop de les noves ferrades de les Roques de l'Empalomar (Vallcebre), realment s'inicia al finalitzar la nova extensió de la ferrada. Es un recorregut fàcil, tot i que se l'anomena com aeri, la sensació d'alçada si es segueix be el traçat tampoc es elevada, i el grau d'exposició es baix. En la majoria de llocs més compromisos, i trobarem esglaons (sense cable de vida), tot i que en alguns punts no són realment necessaris, van força be per retrobar el camí, en els punts més perdedors.


Vista general dels Cingles de Conangles i el Camí Aeri de l'Àrtic.


Aproximació amb cotxe: Seguim la carretera C-16 direcció túnel del Cadí, i un parell de quilòmetres abans d'arribar a Guardiola de Berguedà, després d'un túnel, ens desviem a l'esquerra en direcció Saldes i el Pedraforca. Al cap de pocs quilòmetres, arribem al trencant de Vallcebre. Girem cap a l'esquerra fins al poble, el creuen i continuem per una carretera més estreta en forta pujada. Quan la carretera s'aplana, veiem a la dreta el restaurant de Cal Borni, i uns 50 metres més endavant trobem una zona d'aparcament a l'altra banda de la carretera. Deixem el cotxe en aquest punt, en què també hi ha un cartell indicador de la via ferrada de les Roques de l'Empalomar.

Per fer el recorregut, proposem deixar el cotxe en el mateix aparcament de les vies ferrades, seguint l'aproximació a les mateixes vies. De primer creuarem el torrent del coll de Fumanya, per continuar pel camí que porta a les vies, ben aviat trobarem un retol que ens assabenta que estem en el Camí dels Camps de Tabac el peculiar nom d'aquesta ruta respon al cultiu de Tabac que s'hi feia en aquestes garrotxes durant la primera meitat del s. XX i que permetia obtenir uns petits ingressos venent-lo al mercat negre (contraban); seguirem per l'esquerra, amb pujada moderada fins arribar a un tram més planer, des d'on tindrem unes bones vistes del poble de Vallcebre. El camí ens acosta al coll de la Canalassa, molt aprop d'on finalitza la ferrada del Cingle de Cal Curt; ara baixarem fins trobar una cruïlla de camins (rètols), per l'esquerra el camí baixa fins l'inici de les ferrades, continuem de pujada uns metres fins un altre collet. Seguirem per l'esquerra de pujada (si baixem, retornarem al cotxe). El caminoi s'aplana i durant uns metres passa per sota el traçat de la via ferrada de les Roques de l'Empalomar, passarem per sota un pont tibetà, i ben aviat trobarem unes cadenes, que son el final de la ferrada. Las farem servir per remuntar uns metres, tot seguit a la dreta es quedara la ferrada i a l'esquerra l'inici del Camí Aeri de l'Àrtic (sense cap retol).


El Camí Aeri de l'Àrtic, segueix la part més alta dels Cingles de Conangle. És una cresta senzilla que en la major part es pot realitzar caminant, exceptuant algun punt de grimpada fàcil, on hi trobarem l'equipament adequat per progressar, amb seguretat. Iniciarem la cresta, de primer força ample amb un breu descens, tenint per davant nostre una visió prou definida del recorregut que volem fer.


El crestall es comença a estrènyer, aixi arribem a un tram equipat amb una barana, per darrera ens queda el cim de l'Empalomar.


Quasi sempre seguirem un camí evident, equipat amb alguns esglaons.


-----


-----


Passem per sota una gran roca i seguim crestejant fent servir les mans en algun pas aeri.


-----


-----


-----


-----


-----


-----


-----


Tot seguit arribarem a un punt on la cresta es mostre molt esmolada i dificultosa, aquí en camí abandona el cordal, i s'escola per dins d'un esvoranc entre parets equipat amb esglaons.


Tot seguit arribarem a un punt on la cresta es mostre molt esmolada i dificultosa, aquí en camí abandona el cordal, i s'escola per dins d'un esvoranc entre parets equipat amb esglaons.


El sender s'aplana i les roques donen pas a un espès bosc de pi, on trobarem un trencall, que seguirem per la dreta, a partir d'aquí la cresta pròpiament dita s'acaba, i continua el camí flanquejant per la dreta l'indefinit cim de l'Àrtic, fins trobar una pista més ampla que ens apropa al coll de Fumanya, on trobem la carretera que per una dreta baixada ens retornara al cotxe. En aquest tram d'asfalt, podrem observar tot el recorregut que acabem de fer.


-----


-----


-----