FERRADA DEL TOSSAL DE MIRAVET.

Per fer aquesta ferrada, tindrem que arribar-nos a la localitat del Pont de Suert (Alta Ribagorça-Lleida), tot i que la via esta situada dins els límits de la Comunitat d' Aragó. La via es divideix en tres trams tots ells molt ben equipats, ja que es tracta d'una de les vies més noves del moment. Fou equipada a l'any 2009 per l'Escola de Muntanya ECEM (Contacte: 973 690 830). La via ferrada del Tossal de Miravet, és un recorregut on i trobarem una mica de tot, (ponts, desploms, tirolina) amb unes dificultats graduals que van de menys a més. Tot i que algunes ressenyes la qualifiquen de via apte per a tots els públics, més que res, per que comte amb vies d'escapament en tots els trams, no és una via en general fàcil, ja que el traçat es força aeri i el tram final té un desplom força pronunciat. Els temps proposats pels equipadors són; 30 minuts per fer l' aproximació, 2,30 hores de via i 1 hora per retornar a l'aparcament.
Pàrquing principal i recomanat pels equipadors. Si venim de Lleida per la N-230 abans de creuar el pont per entrar al Pont de Suert prenem el carrer d'Aragó de front, fins a l'Escola de Muntanya. Podem aparcar al costat de l'escola. Des de l'Escola de Muntanya continuarem pel costat del riu (Camí de l'Aigua). Una vegada a l'altura d'un pont metàl·lic trobarem en un arbre l'indicador de fusta (Via ferrada) que ens porta cap amunt a l'esquerra. Seguirem les marques grogues i VF. El camí és primer una pista ampla, que puja fort en zig-zag al costat d'una canalització d'aigües.
En el primer tram i trobem dos ponts nepalis, tot i que són opcionals. Tot ascendint verticalment arribem a una petita agulla, amb bones vistes del Pont de Suert.
Detall del primer pont.
El segon pont, resta situat sobre del primer. Tan un com l'altre són opcionals, doncs es poden evitar si continuem seguint per la vertical del traçat.
Després dels ponts, continuem pujant amb força verticalitat.
Agulla on finalitza el primer tram.
El segon tram es el més aeri de la via, amb algun lleuger desplom que ens porta a la part alta d'un esperó (llibre de registre).
Sempre tindrem unes bones vistes del Pont de Suert.
Per arribar a l'ultim tram tindrem que caminar uns metres, fins una placa vertical amb poques grapes i on tindrem que fer servir la roca per anar progressant.
Tot seguit iniciem l' ascensió a un esperó, on trobem el pas clau de la via, un desplomat d'unes 6 grapes, força aeri i on tindrem que tibar una mica de braços.
Vista del desplom final.
A la sortida d'aquest ultim pas i dalt del cim d'una agulla, i trobem la tirolina (opcional), d'uns 25 metres de llargada.

Per fer la tornada, seguirem les senyals blaves i grogues per sota mateix de la tirolina, que ens retornaran a l'aparcament per un camí no gaire bo, en alguns trams equipat amb cable i amb un fort desnivell.