PERAFITA. (2.756 metres) .

El Pic de Perafita (o Tossal de la Truita), es una de les muntanyes més freqüentades de la zona nord-occidental de la Cerdanya, on forma la línia divisòria amb Andorra. Es tracta d'una muntanya de forma piramidal, força visible des de molts indrets. Tot i l'alçària, modesta si la comparem amb d'altres dels voltants, la seva situació estratègica li aporta unes grans vistes panoràmiques. Podrem fer la seva ascensió en unes 2 hores, tot superant un desnivell de 620 metres.

Perafita i Clot de Claror.

Per arribar al punt de sortida passarem Martinet (N-260-Cerdanya), on ens caldra agafar la LV-4036 a Lles. Creuarem el poble, fins les instal.lacions d'esquí nòrdic de Cap de Rec. Després per pistes passarem el refugi del Pradell, fins a l'aparcament del pla i font de les Pollineres. També si pot arribar passant pel poble d'Arànser i refugi de Prat de Miró, tot i que aquí la pista resta en pitjor estat.

Sortirem de les Pollineres per una pista tallada i senyalitzada amb rètols, que ens informen de la direcció a seguir, la mateixa que la del GR-11.10. En molts punts podrem fer drecera evitant les giragonses de la pista, fins arribar a l'estany Inferior de la Pera, des d'on ja tenim unes primeres perspectives del cim del Perafita.

Poc abans d’arribar al refugi, podem desviar-nos uns metres per visitar l’estany Superior de la Pera, sota mateix del Perafita.

Refugi dels Estanys de la Pera, situat sobre l'estany Inferior dins el terme municipal de Lles. Aquest edifici pertany a la FEEC, i fou inagurat el 22 de Setembre de l’any 1957. A dia d’avui és un refugi guardat, que comte amb 36 places. Direcció de contacte: Emilio Luís Amor Jimenez (Guarda), telèfon mòbil: 628 750 099.

Des del refugi el cami continua seguint les senyals blanques i vermelles del GR, deixant enrera les dues cubetes que formen els estanys, fins asolir el port de Perafita (2587 m).

Des del port de Perafita girem a mà esquerra per encarar l'ample llom, que sense contratemps ens condueix al cim del pic de Perafita.


Al cim, i trobem una munió de fites de pedres aixecades pels visitants. Vista de la Coma de Claror, amb les poblacions d'Escaldes-Engordany al fons.