LA COVA DE L'ALFONSO

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

La cova de l'Alfonso és troba al nord de la població del Bruc, en els primers contraforts montserratins per sota del refugi Vicenç Barbe, en un paratge anomenat La Raconada i on s'inicien les parets anomenades del Vermell del Xincarró. La zona esta formada per una continuïtat de murs de conglomerat, on si trobem quasi 200 vies d'escalada de diversa dificultat. En Alfonso devia ésser algun pagès de la zona del Bruc, ja que a més de la cova, que li serviria d'aixopluc, no gaire lluny d'aquest lloc també i trobem el topònim de l'Oliverar de l'Alfonso.

Detall històric; Era habitual durant els segles XVI i XVII, que els falsificadors de moneda portessin a terme les seves activitats fraudulentes en llocs aïllats, perquè els cops de martell no aixequessin sospita, doncs aquest delicte solia pagar-se amb la mort. Així doncs en un petita balma situada damunt de la Cova de l'Alfonso, una casual trobada de "dinerets de la creueta", "dinerets d'Aragó" i també alguns cospells sense encunya i, barretes de coure d'on es obtenien els cospells, donen fe que a la fi del segle XVII falsificadors de moneda, duien a terme en aquest lloc la seva activitat il·legal.

Vista frontal de la cova de l'Alfonso, des d'on i podrem accedir des del camí carreter que va del Bruc a can Massana, un xic després de passar la cruïlla de can Salses (2006)

A l'entrada de la cova, podrem observar una instal·lació de cordes i esglaons de ferro, que fan servir els escaladors, per pujar o baixar de les vies d'escalada (2006)

Una vegada passada la cova, un corriol bastant groller segueix vorejant tots el murs, que formen la zona d'escalada del Vermell del Xincarró (2007)

Perspectiva de la part esquerra de la gran balma (2006)

Perspectiva de la part dreta de la gran balma (2006)