Descripció de la ruta; volta circular amb sortida del poble de Sant Jordi de Cercs (Berguedà), i que té com a principal atractiu el Castell de Blancafort, situat a mig recorregut. El trajecte d'anada és més interessant, ja que passarem per la casa de la Balma, i alguna font, fins arribar al Castell. L'excursió és fàcil de bon fer, potser algun punt perdedor a l'hora de creuar uns prats a l'alçada del mas de Vilosiu, i a la sortida de la casa de la Balma, si fem servir la pista del GPS, no té pèrdua. En total haurem de caminar uns 12 quilometres, amb un desnivell d'una mica més de 500 metres, el qual el trobarem des de la sortida fins al Castell de Blancafort. El temps sempre aproximat, estarà entre les 4 i 5 hores de camí. Aproximació amb cotxe; des de la ciutat de Manresa, i tenim una aproximació fàcil i ràpida; haurem de prendre l'autovia C-16 fins a la localitat de Berga, passada aquesta ens queden uns 10 quilòmetres de recorregut; deixem a l'esquerra el poble de Cercs, i poc després ens desviem a l'esquerra deixant la C-16, per un ramal que en breu pujada ens aproparà a Sant Jordi de Cercs; per situar-nos en un bon punt de sortida, cercarem el Camp de Futbol Municipal. En total i tenim uns 40 minuts, i uns 58 quilòmetres de recorregut. Sant Jordi de Cercs és una entitat de població del municipi de Cercs (Berguedà), situat a una altitud de 720 metres sobre el nivell del mar. És el poble més nou del municipi, i de la comarca del Berguedà. Fou construït a principis de la dècada dels 70 per donar cabuda als habitants de l'antic poble de Sant Salvador de la Vedella, inundat per la construcció del pantà de la Baells en el curs del riu Llobregat.
Després d'aparcar el cotxe a tocar el Camp de Futbol Municipal, iniciarem el recorregut cercant una pista ampla, que en un principi ens farà perdre uns metres de desnivell. El recorregut ens porta a travessar el riu de Peguera, en el seu punt de confluència amb un altre torrent. Per poder travessar el riu i trobem la Palanca de l'Eriçó, de l'antic ferrocarril miner de tracció animal de les Mines de Fígols a Berga, conegut com a Tramvia de Sang.
Per sobre, podrem veure les tres pilones d'un altre pont molt més alt, és el que queda del viaducte de l'antic ferrocarril miner i forestal, de Peguera a Cercs. Seguim el curs d'aigua durant uns breus metres, fins a passar vora la casa del Pujolet de Dalt, per entrar en el vessant del torrent de les Garrigues. Després d'haver fet 1,8 quilòmetres des de la sortida deixarem la pista principal, i haurem de trobar un viarany a l'esquerra. Podríem continuar més fàcilment per la pista principal fins a una segona cruïlla, però és del tot interessant fer una curta variant per poder visitar la casa de la Balma. En aquest punt és recomanable fer servir la pista del GPS, per anar a la casa, i des d'aquest lloc retrobar la pista, ja que el sender en algun punt és perdedor.
La Balma, és una obra del municipi de Cercs (Berguedà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'un edifici de planta baixa i dos pisos, adossada longitudinalment al davant d'una roca que li serveix de paret posterior. L'establiment d'un assentament humà en aquest indret cal situar-lo en el període alt medieval, segurament a partir del segle IX, en què és força freqüent aquest tipus d'hàbitat adossat a la roca.
En època baix medieval aquests primitius masos van ser ampliats i enlairats fins a dos pisos, en el cas de la casa de La Balma es poden observar perfectament aquestes notables reformes i ampliacions. Una segona ampliació a ressaltar té ja característiques més modernes i cal situar-la en el segle XVIII, donant-li l'aspecte exterior actual de la casa. Va deixar d'estar habitada de forma regular, fa aproximadament 20 anys.
-----------
Des de la casa retornem a la pista (Camí de la Casa Nova de les Garrigues). Fem uns metres de pista fins a creuar el torrent de les Garrigues, tot seguit podem continuar per un sender a la dreta, i estalviar uns metres de camí, fins a sortir a una font. La pista fa diverses girades fins arribar al quilòmetre 4, on la deixarem per prendre una sendera a l'esquerra en mig d'un revolt molt marcat. Arribem a una zona de prats, amb bones vistes de la zona. Passem per sota del mas de Vilosiu, en algun punt ja albirem el Castell de Blancafort.
Aquest tram pot ser força perdedor. El recorregut ens apropa a creuar el torrent del Bac de Vilosiu, aquí ens podem desviar uns metres a dreta, per visitar les ruïnes de l'antic mas de Vilosiu.
A partir d'aquí, encarem de forma directa la pujada al Castell. De primer trobem una cruïlla que seguim per la dreta, tenint en compte que a la tornada seguirem per l'esquerra. Arribem a un replà anomenat la collada Baixa, a tocar la pista ampla que puja de Berga al Mirador de la Figuerassa, des d'aquest lloc en breus minuts assolirem el punt més alt del recorregut, el turo del Castell de Blancafort.
Les restes d’aquest castell estan situades al cap rocós de la serra de Blancafort (1176 m.), entre el tossal de la Guàrdia i el serrat de la Figuerassa, en una zona on hi ha els límits entre l'alt i el baix Berguedà.
----------
-----------
Actualment molt derruït, aquest castell és documentat des del 1174, i facilitava la relació i la comunicació entre els diversos castells de la zona dominada per Pere de Berga. Molt a prop de l'edifici del castell hi ha l'església de Sant Miquel, composta per una sola nau i un absis semicircular; aquesta església va ser construïda també al segle XII.
------------
-----------
Per la tornada ens tornarem a situar a la collada Baixa, on continuarem fins a la cruïlla que hem trobat de pujada, la seguim per la dreta, poc després uns metres de pujada molt suau ens apropen a la collada Alta. A partir d'aquí el traçat es força monòton, solament ens queda anar baixant fins a retrobar la pista ampla, tot seguit un parell de girades molt tancades i retrobarem el camí que hem fet de sortida, en el mateix punt on ens havíem desviat per anar a la casa de la Balma. Ara solament ens caldrà desfer el traçat en sentit, invers fins a retornar a Sant Jordi de Cercs.
-----------