Descripció de la ruta; excursió circular, que amb sortida des del poblet de Bruguera ens farà assolir el cim del Puig de Sant Amand (1.851 metres). Traçat sense gaires dificultats tècniques, solament a tenir en compte un bon desnivell acumulat d'uns 900 metres. Durant el recorregut a més del pintoresc poblet de Bruguera, podrem visitar l'església de Sant Júlia de Saltor, i una vegada assolit el cim, anomenat "el Mirador del Ripollès", tindrem unes magnífiques vistes de cims propers, com el Taga, o més allunyats com el Puigmal. La circular està al voltant dels 13 km, que sense presses podrem fer en unes 4 hores i mitja.
Aproximació amb cotxe; Des de Manresa seguirem la C-25 (Eix Transversal), a Vic la deixarem i continuarem per la C-17 fins a la vila de Ripoll. Enllacem amb l'N-260 fins a l'entrada de Ribes de Freser, on girem a la dreta i prenem la carretera local GIV-5263, que en 6 km ens portarà fins al poblet de Bruguera. En total uns 100 km, i 1 hora i 20 minuts de cotxe.
Sortim de Bruguera petita població del municipi de Ribes de Freser (56 habitants), dins la comarca del Ripollès, resta situat al vessant occidental del Taga, a la capçalera de la riera de Bruguera, afluent per l'esquerra del Freser. L'església parroquial de Sant Feliu, és romànica. A la sortida prenem direcció al serrat Roig, un nucli de tres cases separades del poble. Continuem per camí dret fins a trobar una pista ampla, en aquest punt és on conflueix l'itinerari de pujada amb el de baixada. Ara seguim per la dreta, i en pocs metres creuem el torrent Roig, i en una mica més de camí creuarem una segona torrentera, on el sender s'enfila una mica més decidit fent algunes girades fins al pas de les Portelletas.
A continuació arribem al coll de Saltor, que separa els turons de Corones i de Saltor. Des d'aquí, baixarem fins a Sant Julià de Saltor.
El lloc de Saltor (Saltorre) i l'església de Sant Julià, estan documentats l’any 890 en l'acta de consagració de l'església parroquial de Sant Pere de Ripoll. És un edifici d'origen romànic del municipi d'Ogassa (Ripollès), inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
L'església, de petites dimensions és del segle XI. Adossada a la façana de ponent es va construir posteriorment la rectoria, igual que el campanar, i l'absis va ésser suprimit, edificant un nou cos d'edifici més alt que la nau, a la part de llevant. Per la seva estructura, cal situar la construcció de l'actual església romànica dintre del segle XII. L'any 1900, la parròquia encara tenia una població de setanta habitants. Hi havia un rector que feia de mestre als nens i nenes de la rodalia, fins a principis de segle XX. El 1959 el Club Excursionista de Ripoll convertí la rectoria en refugi de muntanya, si bé ara aquest refugi està fora de servei.
Seguirem per la pista forestal uns metres, despres del llogaret de Saltor cercarem un corriol a l’esquerra (senyals vermellas), que s’enfila cap a Sant Amand. Anem pujant fins un petit pla on trobem el Faig Gros, i tot seguit arribem al punt més dret del recorregut.
El camí s'enfila per una canaleta amb molt de rocam, fent algunes girades buscant la direcció més assequible. A la sortida d'aquest punt, i tenim la Font del Pi o de Pena, fent esment a un antic castell que devia estar situat molt a prop del cim de Sant Amand. D’aquesta edificació solament en resten el topònim, i un munt de pedres sense cap característica documentada. La llegenda diu que el castell era un convent de monges expulsades del monestir de Sant Joan de les Abadesses, on a vegades pernoctava el comte. Es menciona aquest castell l'any 1024, sent propietat d'Oriol, senyor d'Ogassa. Una cançó popular ripollesa recorda: "Les monges de Sant Aimanç, dotze monges, tretze infants".
Fou abandonat al segle XIV. El pla de Pena i la font de Pena, recorden el seu emplaçament.
Des de la font al cim queda una mitja hora de camí, i uns 100 metres de desnivell.
El Puig de Sant Amand, es troba a la banda Sud del Taga (Serra de Conivella). Al cim hi ha una creu de ferro, i un altar per a les celebracions religioses.
Vistes al Taga, des del Puig de Sant Amand.
Vistes al Puigmal, des del Puig de Sant Amand.
Deixem el cim de Sant Amand, seguint en direcció nord fins a la carena, tot seguit el sender gira i baixa decidit fins a coll de Jou, on retrobem la pista principal que va de Bruguera a Ogassa.
Coll de Jou (1.634 m). El lloc es força concorregut, pels excursionistes
que fan l'ascensió al Taga.
Uns metres per sota del coll i veiem El refugi Sant Jordi, de lliure accés. Hi ha una part pel bestiar, i l'altre per pernoctar. El seu estat no és gaire bo, i només és aconsellable en cas d'emergència.
Des del coll iniciem el retorn caminant uns pocs metres per la pista principal, la qual deixem per l'esquerra cercant un corriol poc visible, que de primer inicia un fort descens pel mig de prats de pastures. Fins a Bruguera ens queden uns 4,5 km. Ens situem entre els torrents de coll de Jou i de la Llubina, aquest segon l'haurem de creuar. Passem coll de Pan, i poc després retrobem la pista principal. Aquí tenim l'opció de retornar a Bruguera continuant uns metres de baixada, fins a retrobar el camí de pujada, o continuar per la pista, la distancia més o menys és la mateixa. Si anem per la pista, tenim la possibilitat de trobar més vehicles, però no repetirem camí.