TORRENT DE SANTA CATERINA-FONT SECA.


Ermita de Santa Caterina.

El torrent de Santa Caterina-Font Seca, juntament amb el torrent de Santa Maria o Vallmala, és un dels traçats hidrològics més llargs del massís montserratí. Segons el sistema hidrològic del massís de Montserrat, el primer torrent rellevant que té la capçalera al peu de l'ermita de Santa Caterina, i que transcorre entre el serrat del Penitent, a l'oest, i la serra de Sant Joan a l'est, rep el nom de torrent de Santa Caterina. Un cop passat la Font Seca s'anomena torrent de la Font Seca i, després de l'ermita de la Salut, i quan deixa l'orientació sud i va cap a l'est, anant a buscar el riu Llobregat entre el massís i la muralla que formen les elevacions de la serra de Can Rogent i la serra d'en Rubió, se l’anomena torrent de la Salut que desguassa directament al riu Llobregat a les proximitats de l'indret anomenat el Cairat en l'entorn de Ca N'Astruc. Abans de fer-ho és anomenat torrent de Ca N'Astruc.


http://www.barranquismo.net/

Aproximació; el camí més lògic, és prendre la sortida des del poble Collbató. Per arribar a la capçalera del torrent de Santa Caterina ens queda una bona caminada, i un fort desnivell. El camí més suau és el Camí Vell de Montserrat també dit de les Bateries, podem escurçar els primers quilòmetres fent servir les Dreceres dels Graus o Fra Garí. A l’alçada de la Font Seca, trobarem un desviament a l’esquerra ben indicat que ens portarà molt a prop de l’ermita de Sant Joan. Una vegada situats en aquest lloc, haurem de baixar al fons del torrent per trobar sota una balma l’edificació de l’ermita de santa Caterina, i l’inici del descens. Per arribar des de Collbató a l’ermita de Santa Caterina, i tenim 1,45 hores de pujada feixuga, el descens complet estarà al voltant de les 3,30 hores + l’aproximació. És necessari una corda de 60 metres o 30x2.


http://www.barranquismo.net/

El torrent esta equipat per realitzar el descens o l’ascens, tot i que ha sofert variacions al llarg del temps. Podem dividir el recorregut, en tres trams diferenciats;

(a) Anomenat torrent de Santa Caterina; és el que va des de l’ermita de Santa Caterina fins al Camí de les Bateries, en la zona on i trobem les ruïnes de la Font Seca. Aquest tram és força vestit de vegetació i l’equipament està molt embellit, i trobarem reunions per rapelar i alguns passamans de cable i corda. Els trams més verticals estan equipats amb alguns parabolts escadussers per pogué escalar la paret, amb passos d’escalada de V, V+. I trobem uns 5 ràpels, i uns 15 ressalts. El ràpel més llarg no arriba als 15 metres. El descens no és complicat, però l’estat del terreny alentirà la marxa, l’ascens és més complicat, tot i que alguns ressalts són evitables. És interessant porta algun estri per desbrossar.


(b) Anomenat torrent de la Font Seca; és el que va des de les ruïnes de la cisterna de la Font Seca (Camí de les Bateries), fins a l’àrea d’esplai de la Salut. Aquest recorregut es divideix en dos parts; 

(b1) El primer tram des de la Font Seca, fins a la cruïlla del camí que enllaça la Drecera de Fra Garí amb el Serrat de les Garrigoses. Aquest tram ha patit algun sabotatge, es varen treure les cordes i es varen fer mal bé les reunions, tot i així es pot fer, ja que la majoria de trams són curts ressalts. Solament i trobem un ràpel d’uns 20 metres, que es pot realitzar posant la corda en un arbre, per fer l’ascens la part més complicada és aquest pas, on trobem algun parabolt per assegurar.

(b2) La segona part del descens va des del camí que enllaça la Drecera de Fra Garí amb el Serrat de les Garrigoses, fins a l’ermita de la Salut. Aquest tram de torrent és el que presenta millors instal·lacions. I trobem 4 ràpels ben equipats, el més llarg d’uns 25 metres, tots els ressalts estan equipats amb cordes relativament noves. L’ascens és força complicat, tot i que l’equipament és un xic més generós que el que trobem a la part alta del torrent, i trobarem algun pas d’escalada de 6a que es pot fer en Ae. No és obligatori fer els tres trams seguits, es poden fraccionar per trams separats, ja que tots tres tenen bones aproximacions.


Iniciem el descens per un tram de roca rampant, i continuem per una zona molt vestida de vegetació fins al primer ressalt d’uns quatre metres, encaixonat entre parets.


-----------


Els pròxims trams de torrent segons l’època poden ser una veritable selva, trobem un canaló on un passamà ens ajudarà a passar un parell de metres per sobre la llera del torrent, tota plena d’esbarzers. Anem trobant trams de corda, i tot seguit algun ressalt on haurem de baixar fent un curt ràpel.


---------


-----------


-----------


----------


---------


En un dels últims ràpels trobem les relíquies d’una antiga cisterna obrada, al mig mateix de la llera del torrent, vestigis de la mà de l'home en temps passats.


----------


Arribant a la part final, i trobem un pas estret atapeït d’esbarzers.


Uns metres després arribem al Camí de les Bateries, on es dóna per finalitzat el tram de torrent de Santa Caterina, i on iniciem el primer tram de torrent de la Font Seca. Si entrem directament, al torrent l’antiga cisterna de la Font Seca ens quedarà uns metres per sobre nostre. Una llegenda explica de com s’assecà aquesta Font, i en brollà una altra a prop del monestir de Montserrat, la que avui dia és la font del Portal o de Santa Maria.


Aquest primer tram de torrent, està format per diversos ressalts que es poden anar desgrimpant, alguns poden estar equipats amb cordes, la majoria d’instal·lacions varen estar sabotejades, solament trobarem un ràpel obligatori d’uns 20 metres que es pot realitzar des d’un arbre, passat aquest saltant el recorregut es torna més planer,fins arribar al sender que bé de la Drecera de Fra Garí, per enllaçar amb el Serrat de les Garrigoses.


Ràpel obligatori d’uns 20 metres.


A partir d’aquí comença la segona part del torrent de la Font Seca, on i trobem els ràpels més interessants i on l’equipament és força nou i en bon estat. Els primers ressalts estan equipats amb cordes, i es poden anar baixant sense gaires complicacions fins arribar al ressalt més llarg del descens, un tram vertical d’uns 25 metres que es pot fraccionar en 15+10 metres.


Després de caminar uns metres arribem a un segon ràpel de 9 metres, que ben aviat enllaça amb un altre de 23 metres.


Des d’aquí ja tenim a vista el poble de Collbató.


A partir d’aquí la torrentera es converteix en un canaló força estret, arribant a l’últim ràpel d’uns 18 metres.


-----------


Últim ràpel d’uns 18 metres.


Ara solament caldrà anar baixant per la llera del torrent on i trobem un seguit de ressalts curts, tots equipats amb cordes. La part final del traçat ja es mostra més planera, fins arribar a un pont i a continuació l’ermita de la Salut, on és dona per acabat aquest llarg descens montserratí.