Quan les cames no acompanyant a la ment, o dit d’una altra manera, quant s’està posseït per la mandra, la climatologia no és l’adequada o el temps disponible no és el que voldríem, rebusco en la carpeta de sortides en principi poc importants, on tenim anotat llocs que hem vist de passada, que normalment són excursions curtes i sense pretensions, i que per aquest motiu sempre quedant relegades a l’espera de trobar el dia adequat.
Aquest és el cas de l’ermita de Sant Pere de Madrona, temps enrere havíem pujat al Santuari de Queralt per motius força diferents, per caminar, per escalar, fins i tot per fer turisme amb la família, i amb totes aquestes sortides la petita ermita de Sant Pere de Madrona, era observada de reüll, però sempre amb molta curiositat. Per això avui, un dia mandrós, gris i curt hem decidit fer-li una visita.
Sant Pere de Madrona és una església romànica que va ser parroquial fins al segle XIX, situada a l’extrem oriental de la serra de Queralt, prop del santuari de Queralt. Es va aixecar a la primera meitat del segle XIII, a l’indret on abans s’enlairava l’antic Castell de Madrona. El recorregut no és gaire llarg, però i tenim una bona pujada el que comporta un fort desnivell. La ruta és circular i en el seu punt més alt, passa pel Santuari de Queralt per iniciar el camí de tornada, si a sortit el sol, no ens hem entretingut gaire en la pujada i ens ha desaparegut la mandra, podrem aprofitar el dia visitant el santuari i així allargar una mica l’excursió. En total i tenim uns 8 quilòmetres de recorregut, i uns 450 metres de desnivell, amb un temps aproximat d'unes 2,30 hores.
Aproximació amb cotxe; sortirem de Manresa per la C-16 (E-9) en direcció a Berga. Deixarem la primera entrada a la ciutat berguedana, i continuarem fins a una segona entrada a l’esquerra on enllacem amb la BV-4241 (carretera de Sant Llorenç de Morunys). Un parell de revolts tancats ens aproparan en breus minuts al Restaurant la Cabana, a tocar la carretera aquí podrem deixar el cotxe.
Recorregut; Sortirem des del Restaurant la Cabana, fent els primers metres per la carretera en direcció ascendent fins a una cruïlla. Aquí deixem la carretera i enfilem per una pista asfaltada, que s’inicia en mig de les dues carreteres. A l'esquerra ens quedarà l’edificació del Castell de Sant Ferran, una fortificació medieval que va ser transformada al segle XVII, i va ser utilitzat durant les guerres carlines. Està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i protegida com a bé Cultural d'Interès Nacional. La pista es torna un corriol fins a enllaçar amb una altra pista que seguim per la dreta, molt a prop de la carretera. Passem a tocar l’Hotel de cal Nen, deixem una pista a la dreta i continuem fins al restaurant Sant Marc, fins a enllaçar amb la carretera BV-4242. Ara ens tocarà fer uns metres en línia recta per l’asfalt fins a la primera corba, on continuarem per un sender a l’esquerra.
Entrem a la zona ombrívola de la Font Negre, a tocar la riera de Metge. El camí ens farà retrobar la carretera, ja passada la Font Negre i a mitja pujada al Santuari de Queralt. Continuarem per aquesta via durant mig quilòmetre, en la segona corba seguirem per un camí a l’esquerra que en breus minuts ens portarà a una cruïlla que seguirem per l’esquerra fins a l’ermita de Sant Pere de Madrona.
Arribant a l’ermita de Sant Pere de Madrona. Des d'aquí contemplarem unes bones panoràmiques.
Sant Pere de Madrona.
Una vegada visitat el lloc retornem a l'última cruïlla, i continuem de pujada fins a l’aparcament del Santuari de Queralt. El Santuari de Queralt, o de la Mare de Déu de Queralt, està situat al nord-oest del municipi de Berga, concretament dins l'antic terme de la Valldan. L'indret on avui s'aixeca el santuari correspon, segons sembla, a l'espai que hauria ocupat el castell de Guillem de Berguedà. El conjunt de Queralt l'integren el Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt, i un edifici annex que acollí al seu moment l'hostatgeria del santuari, on avui hi ha el restaurant i l'estació del funicular que hi accedeix des dels aparcaments. Hom considera igualment part del Santuari l'església de La Cova on, segons la llegenda, un pastor de Vilaforniu trobà la imatge de la Mare de Déu el segle XIV.
La tornada la fem des de l’aparcament de cotxes pel Camí de Queralt, amb bones vistes de la població de Berga. Al llarg del camí, anireu trobant diverses capelles en honor a diversos sants i santes. El sender baixa directa amb forta baixada, amb trams de ziga-zagas fins a retrobar la carretera molt a prop del mas de Cal Fumanya, creuem la carretera i seguim per la pista de la dreta tot passant cal Conill, uns metres després retrobem la carretera i el camí que hem fet de pujada a l’alçada del Castell de Sant Ferran, ara solament caldrà desfer aquests últims metres de traçat fins al cotxe.