VOLTA AL PANTÀ DE SANT PONÇ (BTT).


Proposta suau i relaxant que dóna la volta completa al Pantà de Sant Ponç, per pistes amples i en bon estat. Durant la major part del recorregut estarem vora la riba del Cardener, fins i tot podrem arribar a tocar l’aigua sense deixar de pedalar. A mig recorregut haurem de fer un tram (1,5 km) per carretera per enllaçar amb la riba contraria i fer el camí de tornada, és recomanable fer parada al Moli del Pont (restaurant), on podrem fer un cafè o un bon esmorzar. Tota la zona del pantà és un lloc molt freqüentat, sobretot a l’època estiuenca per gent que fa acampada per això no és aconsellable fer la sortida en dissabte que és quan hi ha més moviment de vehicles i fer-la un diumenge al matí a primera hora que tot està més calmat. En total farem poca cosa més de 17 quilòmetres i un desnivell gens exigent que no arribarà als 150 metres, i que pedalant amb molta tranquil·litat i estarem no gaire més de 2 hores. També es pot realitzar a peu, amb un temps que estarà al voltant de les 4,30 hores.



El pantà de Sant Ponç està situat dins els límits dels municipis solsonencs d’Olius, Navés i Clariana de Cardener, en aquest últim i trobem la presa i el punt de sortida d’aquest recorregut. Situat a la vall mitjana del riu Cardener aprofita un estret congost en l’indret de l’ermita de Sant Ponç, on és construir la presa entre els anys 1949 i 1954. La presa té una alçada de 59,5 metres i una longitud de 311 metres, amb una capacitat de 24,4 hm³ i una llargada de 5,8 quilòmetres amb una superfície total de 144,5 ha.


Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-55, passant els pobles de Callús, Súria i Cardona en direcció Solsona. Passat Cardona deixem a la dreta el poble de Clariana de Cardener. Passat el Km 70 ens desviem a la dreta fins al Restaurant Sant Ponç, aquí s’inicia una pista asfaltada que en un parell de quilòmetres ens aproparà a la presa del Pantà de Sant Ponç (aparcament de cotxes). En total i tenim uns 45 quilometres i una mica menys d’una hora de cotxe.



Recorregut; A tocar la presa i tenim un ampli aparcament de cotxes que a mig matí dels caps de setmana estiuencs pot estar força ple. A prop de la sortida i tenim el Càmping la Ribera, un lloc d’acampada tranquil i familiar en un entorn privilegiat, una bona opció si decidim passar més d’un dia per la zona. Abans d’iniciar la sortida podem fer un tomb pels voltants i visitar l’ermita de Sant Ponç a cinquanta metres de la presa.




El recorregut és circular i força planer i es pot realitzar sense cap problema en qualsevol sentit. 




Nosaltres hem elegit creuar de bon principi la presa i seguir aigües amunt pel marge esquerre del riu Cardener. Al final de la presa deixem una pista ampla a la dreta i seguim per una altra pista un xic més estreta que en tot moment ens farà circular molt a prop de pantà. En molts punts trobem petits corriols que en pocs metres ens porten a tocar l’aigua i des d’on tindrem àmplies panoràmiques de la part més ampla de l’embassament.



----------


Passem la Costa del Vendrell i l’Obaga de Xoriguera, aquí les aigües penetren dins del Torrent de l’Albereda i la pista ressegueix el traçat de l’aigua per anar a trobar un pont on podrem creuar aquest torrent. Una vegada sortim d’aquesta volta, el pantà perd amplada i en algun punt i durant uns metres la pista s’allunya una mica del riu, fins arribar a un punt on s’inicia un tram de pujada i on ara si, anem perdent l’embassament de vista. La pista ens acosta a la carretera C-26 (Solsona-Berga), a l’alçada del punt quilomètric 112. Continuarem per aquesta carretera durant un parell de quilòmetres fins arribar a un pont que creua el riu Cardener.



-----------



Sota mateix del pont i podrem veure el Molí del Pont, antiga masia avui dia reconvertida en restaurant.



Molí del Pont.



Fotografia antiga del Molí del Pont.




Molí del Pont, del tot recomanable fer-hi parada.



Una vegada creuat el pont continuem durant uns metres per la carretera i tot seguit la deixem per continuar per una pista ampla a l’esquerra, inici de la segona part del recorregut, ara per la riba dreta de l’embassament. Ben aviat tornarem a estar situat a tocar les aigües del pantà, passem la casa de la Plana i tot seguit la Torre del Cardener. Per terreny força planer tornem a situar-nos en el punt on l’embassament assoleix més amplada. Una àmplia volta molt semblada a la que hem fet en la riba contraria ens farà entrar dins la Rassa Perpetua i l’Obaga dels Freixes. Ja arribant a la part final del recorregut passem la casa de Cal Perpetu i en un no res tornarem a estar a l'altura de la presa, on donem per finalitzat el recorregut.