SANT SADURNÍ DE GALLIFA.

 
Ruta d’anada i tornada pel mateix camí, que ens permetrà accedir al cim de Sant Sadurní de Gallifa, anomenat també de la Roca (Vallès Occidental), actualment dins del llistat dels 100 Cims de la FEEC. Per arribar al punt més alt de la carena, farem servir l’antic sender anomenat “Camí dels Feliuans”, en referencia als habitants del poble de Sant Feliu de Codines, els quals feien aquest recorregut cada 29 de Setembre, dins de l’aplec de Sant Sadurní. Al cim i trobarem la capella de Sant Sadurní, ben conservada i datada al segle X, amb una casa annexa del 1714. A finals del segle IX, en aquest lloc també hi havia un castell del qual solament en queden les restes de la muralla. Proper a l’ermita i trobem el mirador de la Guineu, amb una placa del Centre Excursionista Sant Feliu de Codines, des d’aquí podrem gaudir d’una gran panoràmica de la zona, i d’altres cims propers, i de més llunyans.
 
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16 fins Sant Fruitós de Bages, on enllacem amb la N-141 c, passem el poble de Caldes i arribem a Moià, on enllacem amb la C-59 fins Sant Feliu de Codines, aquí deixem la C-59 per continuar per la BP-1241 fins  al punt quilomètric 12,5 entre Sant Feliu de Codines i Gallifa. En aquest punt comença la pista que mena a  la casa de la Roca, a tocar la carretera hi ha un petit espai per a deixar-hi vehicles. L’aproximació d’uns 55 km.  la podem fer en poc més d’una.
 
 
Recorregut; Des de la carretera prendrem la pista ampla i quasi planera fins apropar nos a la casa de la Roca, per darrere del mas ja albirem la muntanya de Sant Sadurní. En pocs minuts arribem al Pont de la Roca, aquí deixarem la pista per continuar per un sender a la dreta (rètols), al costat mateix d’un antic forn de calç. El caminal no té pèrdua, de tant en tant anirem trobant senyals grocs i verds i alguna fita.  La pujada s’intensifica, i el sender es presenta força erosionat. Ens situem sota el cingle, per poder-ho  superar haurem de passar pel Collet de Pedra, un pas entre roques on i trobem uns ferros al mig del camí. Ara el camí ens regala un traçat molt més suau, travessem una clotada i arribem al Collet de Sant Sadurní, on trobem dos grans exemplars d’alzina, una cruïlla de camins i un rètol que ens ajudarà a cerca la direcció exacta per fer els últims metres abans del cim. Prenem un corriol força dret que travessa la pista que porta al cim, en pocs minuts estarem davant de l’ermita romànica de Sant Sadurní. Com que estem a mitja excursió el lloc és adient per fer parada i un mossec, per fer la tornada solament haurem de desfer el camí en sentit invers fins al cotxe.
Entre anar i tornar haurem fet a prop de 9 quilòmetres, tot superant un desnivell d’uns 450 metres. Sense presses, podem fer el recorregut amb un temps aproximat de 3,30 hores.
 
 
Camí dels Feliuans.
 
 
Collet de Sant Sadurní.
 
 
----------
 
 
Sant Sadurní de Gallifa.
 
 
---------
 
 
Mirador de la Guineu.
 
 
Riera de la Roca.