GRAU DE LA COVA (Pas ferrat).

 
Mont-ral (Alt Camp)
A la part alta dels Motllats (Serra de Prades), i molt proper al poblet de Mont-ral (Alt Camp) i trobem aquesta instal·lació a l’estil d’una via ferrada, però que a causa de les seves minses dimensions l’anomenarem com a un pas ferrat, que ens servirà per superar una paret vertical d’uns vint metres. Aquest pas fou equipat per Jordi Vallve “Skpat”, i subvencionat per la Trencanous i el Centre Excursionista del CF Reddis. Tot i que a primera vista, pot semblar una pèrdua de temps arribar-nos a aquestes contrades per fer una mini ferrada, ben aviat ens donarem comte que al voltant hi ha un seguit de punts molt interessants de senderisme i espeleologia, (coves del Codó, de Mont-ral i de la Moneda), que es poden combinar perfectament, i que més endavant explicarem amb més detall. El Grau de la Cova està ben equipat, amb cadenes, grapes i cable de vida, per la qual cosa caldrà complir les normes del bon ferratista, i anar amb tot l’equip per progressar adequadament i amb seguretat.
 
Aproximació amb cotxe; es pot accedir a Mont-ral des de Valls o des de Reus, passant per Alcover, on cercarem la carretera TV-7041 fins al petit poblet de Mont-ral. Podrem aparcar davant mateix de l’Ajuntament.
 
 
La Foradada.
 
Aproximació a peu; des de la plaça de l’Ajuntament, iniciarem la caminada per una pista ampla que surt del poble fins a trobar un pal indicador. Arribem a una cadena que ens barra el pas, continuem per la dreta per un sender que s’enfila pel Serret dels Avencs, tot seguint senyals grocs i blaus. Un rètol ens indica la font del Moro, a la dreta del camí. Trobem un cartell en una cruïlla on indica, la Foradada (esquerra) o els Motllats (dreta), continuem en direcció a la Foradada. Arribem a la Foradada, un pont de roca de dimensions considerables, el creuem i continuem per la dreta per un sender que ressegueix la base de les parets dites Los Cinglets, tot seguit passem un altre pont de roca més petit, anomenat La Foradadeta. Quan el camí davalla, haurem de pujar per la roca en direcció a una raconada, on i trobem la petita entrada de la cova de Mont-ral. Pocs metres a la dreta de la cova, i trobem l’inici del pas ferrat.
 
 
 
La Foradadeta.
 
 
----------
 
 
El tram equipat no té gaire complicació, unes cadenes al principi ens apropen a un tram de grapes fins a un pas lateral,  per acabar amb un altre tram de cadenes on ja sortim a la part alta de l’altiplà. En total haurem superat uns 20 metres ferrats, sense cap pas de dificultat i amb un temps aproximat d’uns deu minuts.
 
 
A la sortida del Grau de la Cova trobarem dos camins, el de la dreta ens retornarà directament a Mont-ral. Si solament fem el pas ferrat, caldrà caminar entre anar i tornar una mica més de cinc quilòmetres, amb un desnivell d’uns tres-cents metres.
 
 
----------
 
 
-----------
 
 
-----------
 
 
-----------
 
 
---------
 
 
--------