CANAL DELS ARROSSEGATS (MONTSERRAT SUD).

 
Zona del Vermell del Xincarró.
 
Aquesta canal, en realitat és la part mitjana del torrent del Porquer, una torrentera que de primer recull les aigües del torrent dels Cireres, i al final s’ajunta amb el torrent del Clot del Tambor, a la part baixa de la masia del Castell.

A finals de l’any 2012
, el grup Cabretes va decidir equipar el torrent perquè es pogués realitzar tant de baixada com de pujada, i anomenen el recorregut  amb el nom d’Arrossegats.  És de suposar que el nom bé donat perquè a la part final, si es baixa, o al principi si es decideix fer de pujada, i trobarem un canaló molt estret, on literalment ens caldrà arrossegar-nos entre les parets.
 
 

Aproximació; Detallarem el recorregut en sentit descendent, però tenint en compte que també es pot realitzar en sentit ascendent. Des del poble del Bruc, podrem fer un tram en cotxe seguint el Camí del Refugi fins arribar a La Plana Llarga, lloc d’aparcament habitual dels escaladors que freqüenten la zona del Vermell del Xincarró, i altres zones veïnes. Ja caminant, prendrem el camí per arribar aquestes zones fins a una cruïlla on continuarem per l’esquerra, per la dreta i tornarem al final de la sortida. Passem per sota la roca del Timbaler, i anem a buscar la canal del Pagès, deixant a l’esquerra l’agulla del Gerro. Al final de la pujada trobem la carena dels Pallers, i la resseguim per l’esquera fins a l’Era de Pallers, on trobem una cruïlla de camins. Seguim uns metres per la dreta en direcció al refugi, fins al mateix punt on el camí creua el torrent, aquí haurem de deixar el camí, i continuar baixant per dins del torrent.
 
 
 
Inici de la carena dels Pallers. 
 
 
Recorregut; Anem tirant torrent avall, en principi el descens és suau i la llera és força neta, tot i tenir un frondós bosc, a dreta i esquerra.
 

 
La major part del descens es fa caminant, amb alguna que altre desgrimpada. Ja arribant al final del descens trobarem els tres ressalts equipats, no gaire lluny un de l’altre.
 

 
Ara els Pallers queden per sobre nostre.

 

Detall de la primera instal·lació.

 
 

El primer ressalt es pot rapelar, o baixar per una corda nuada, és curt d’uns quatre metres però vertical.
 

 
Tot seguit trobem un segon pas, també amb una corda nuada, aquest és rampat i més fàcil de baixar. En pocs metres arribem a l’últim pas, i l’únic que li dóna una mica de sentit fer aquest torrent.
 

 
Estem davant d’un pas estret i vertical d’uns 30 metres de llargada, amb unes bones vistes de la zona del Timbaler.
 

 
Una corda passamà, ens ajuda a baixar un parell de metres fins a la instal·lació de ràpel, des d’on tenim una bona perspectiva d’aquest tram.
 

 
-----------
 
 
El canaló esta equipat amb una corda, per si es vol fer de pujada. Ens haurem de prendre aquest ràpel amb calma, i anar progressant dins l’estretor de la millor manera possible.
 

 
El descens es força tècnic i la nostra motxilla serà un destorb, caldrà buscar la manera més adequada per anar baixant, i no quedar encastats entre les estretes parets. Fent oposició podem intentar progressar a un nivell més elevat, buscant un pas més ample.
 

 
----------
 
 
---------
 
 
Al final de la canal veurem les restes d’antigues grapes que avui dia no serveixen per res, ja que no tenen continuïtat.
 

 
-------------
 
 
Una vegada sortim del canaló, trobem els últims 5 metres del ràpel verticals i volats. Arribats a terra ens trobem situats dins la bonica balma de la Cova de l’Alfons, on es dóna per finalitzat el descens.
 

 
Si observem l’entrada del pas estret, veurem que també es pot realitzar de pujada, tot i que és molt tècnic, i a la vegada físic. Per guanyar un parell de metres ens haurem de situar sobre un gran bloc de pedra, des d’on ens podrem penjar d’un parabolt, o d’una cadena que pertany a l'antiga instal·lació. Uns estreps poden ser molt útils per progressar fins a l’entrada del canaló, els ferros rovellats de les grapes també poden ser d’ajuda. Una vegada dins del pas estret, i trobem una corda fixa que ens pot ajudar per anar progressant, tot fent oposició de la manera millor possible.

 
La cova es troba en el paratge anomenat La Raconada, per sortir d’aquí seguirem el camí de la dreta en lleugera baixada, i resseguint el torrent del Porquer a mitja alçada. Ben aviat trobarem el camí que hem fet de puja, ara solament haurem de desfer el sender en sentit invers fins al cotxe.