SANT MARC DE BROCÀ.

 
Aquesta proposta és una ruta amb l’ultima part circular que accedeix al cim de Sant Marc, el qual pertany al llistat dels 100 Cims de la FEEC. Durant el recorregut trobarem un parell d’ermites romàniques, Sant Martí i Sant Marc, totes dues anomenades de Brocà, en recordatori a l’antic poble de Brocà esmentat des de l’any 839 amb el nom de la vall “Vaguranense”,  i l’any 889 amb el nom de vall  “Bucaranense”, fins al segle IX hom ja surt anomenat com a vall de Brocà. Un altre dels atractius de l’excursió  si tenim la sort d’elegir un dia clar, són les immillorables vistes de les muntanyes més altes que envoltant aquesta zona, sobretot del massís del Pedraforca. El recorregut s’apropa als 10 quilòmetres, on haurem de superar un desnivell d’uns 650 metres. Caldrà prendre la pujada en calma per arribar al cim sense defallir, sense presses podrem fer el recorregut amb un temps estimat d'unes tres hores.
 
 
Aproximació en cotxe: Des de la Catalunya Central (Manresa), prendrem direcció a Berga  i des d’aquí ens arribarem a Guardiola de Berguedà, on ens desviarem per la B-402 direcció a la Pobla de Lillet. Circularem per aquesta carretera durant un quilòmetre i mig fins a trobar una pista a l’esquerra,  on un gran rètol ens indica el mas de Cal Companyó (restaurant-turisme rural) http://www.calcompanyo.com/es/inicio. La pista és apta per tots els vehicles, però anant amb compte. Passarem la masia i seguint les indicacions continuarem fins a l’ermita de Sant Martí de Brocà, on podrem deixar el cotxe.
 
Abans d’emprendre la sortida, podem fer un tomb pels voltants de Sant Martí. Es tracta d’una modesta església romànica d’una sola nau, amb un absis amb arcuacions cegues d'estil llombard. No fa gaire temps, va ser restaurada per la Diputació de Barcelona. A tocar l’església, trobarem el primer pal indicador del recorregut que hem de seguir.
 
 
 
El Castell.
 
De bon principi seguim les marques del PR-158 (blanques i grogues), tot i que és aconsellable seguir per una variant que també resta senyalitzada com a PR, així estalviarem caminar per pista ampla i ho farem per un corriol més entretingut, tot i que també és més costerut. Resseguim per uns camps erms a tocar el mas situat sobre de l’església, on haurem de posar atenció als senyals per no perdre el camí. Per dins de bosc, i en algun tram per llocs més esclarissats arribem a uns camps davant mateix del mas del Castell, el camí passa per l’esquerra a tocar la casa. Fins aquí la pujada a estat força decidida, hem guanyat alçada en poc temps, i ja podem contemplar unes bones vistes dels voltants.
 
 
Arribem al Pla del Castell, on la pujada per uns moments deixa de ser insistent, per sobre nostre ja podem albirar el cim de Sant Marc de Brocà, el nostre pròxim objectiu. Trobem rètols indicatius, seguim per una pista ampla fins a una cruïlla, on continuem per l’esquerra, a la tornada arribarem aquí per la pista de la dreta. Pugem fins a un ampli prat, on tindrem unes bones panoràmiques del massís del Pedraforca. Haurem de trobar un nou corriol a la part alta del prat, per continuar en direcció nord, on trobarem la part més dreta del recorregut.
 
 
Massís del Pedraforca.
 
 
Un últim tram de pujada dreta ens fa passar per dins un espès bosc de pi rojalet, fins  arribar al petit altiplà que forma el cim de Sant Marc, situat a 1.608 metres d’altitud.
 
 
Al punt més alt hi trobem l’esglesiola romànica de Sant Marc de Brocà i un vèrtex geodèsic.
 
Tot i que antigament les cases de pagès de la zona, tenien la tradició de pujar fins aquí la vigília de Sant Marc, per encendre cadascuna d’elles una foguera, avui dia la tradició s’ha perdut i a l’ermita resta en un total abandonament, i solament li queden les quatre parets i poca cosa més.
 
Tot i que el cim és voltat d’arbres, continuem tenim unes bones vistes del Pedraforca, Comabona, Puigllançada i la Tossa d’Alp.
 
 
La tornada la farem seguint les marques del PR, per la part oposada a la que hem arribat al cim, seguint un corriol que va perden alçada fins arribar a unes basses, on trobem un trencall de pistes més amples. Arribem a una clariana de bosc amb una nova cruïlla de pistes, aquí deixarem els senyals del PR, per continuar per la dreta seguint una pista ampla amb lleugera baixada fins a retrobar el camí que hem fet de pujada, a partir d’aquí solament haurem de desfer el camí fins al cotxe.