MIRANDA DE SANT PERE. TRILOGIA DE LES GATETAS. MONTSERRAT.

 
La Miranda de Sant Pere, és un modest cimall situat per sota la zona sud dels Gorros. Des del seu punt més alt, tindrem unes bones perspectives de la cara sud del massís montserratí. En aquesta agulla de roca bona, i en alguns punts força trencada, en Guillem Arias equipa el mes de maig del 2012 tres noves vies d’iniciació, que ell anomena “La Trilogia de les Gates”. La seva proposta és realitzar les tres vies començant per la més fàcil “La Nina” i anar incrementant la dificultat continuant per “La Piula”, i finalitzant amb “La Gateta”, tot i així la graduació és molt semblant, i no varia gaire entre una o l’altre.
 
 
Aproximació; Des de l'estació superior del funicular de Sant Joan, (a la qual i podem arribar caminant des del Monestir i Sant Miquel, 1 hora de camí, o fent servir el funicular, més de 5 euros solament pujada). Des de l’estació seguirem pel camí ample i pavimentat, passarem per davant de l'ermita de Sant Joan, deixem a la dreta la rampa que puja a les ruïnes de les antigues ermites de Sant Joan i Sant Onofre, i seguim per l'esquerra l'inici del Camí del Clot de la Mònica (senyals blaus). Arribem Pas de la Mallenquera, pas natural per entrar a la vessant del Clot de la Mònica, que separa la Miranda Xica del Mirador de Sant Joan. Sense passa aquest pas, reseguirem per sota l’agulla de la Miranda Xica, tot seguint un corriol que baixa a trobar un llom pedregós, i on continuarem sempre amb tendència a l’esquerra, fins assolir el carener de la Miranda de Sant Pere.

Les vies finalitzen al mateix cim, per cercar l’inici continuarem baixant per l’esquerra de la Miranda de Sant Pere, per sobre un carener que va paral·lel a la paret est. Quant s’aclareix la vegetació girem a la dreta, i trobem la primera via “La Gateta”. Per dins d’una canal, i sense camí evident seguirem baixant fins a trobar “La Piula”. Entre aquestes dues vies hi ha un parell de vies més; “Directa JB”, d’en Joan Baraldes, i la “Ramon de Semir i Arquer”, dels germans Masó. Per anar a “La Nina”, haurem d'arribar a la base de l’aresta Brucs de la Miranda, i buscar el pas més factible a l’esquerra d’una llastra caiguda, per situar-nos a la cara oest de l’agulla, on trobarem l’inici de la via.
 
 

“LA NINA”. IV, 105 metres, 7 cintes i reunions.

L1. Placa fàcil de 25 metres (IIIº), fins a un replà on trobem la R1 (4 cintes).

L2. Caminant a l’esquerra (IIº), per voltar el gran sostre fins a la vessant oposada, on trobem la R2. 20 metres, 3 cintes.

L3. Per l’esquerra d’un diedre, escalada fàcil (IIIº), amb algun pas de IV-. 30 metres, 7 cintes.

L4. Continuem pel diedre, sempre per l’esquerra fins al cim (IIIº), amb algun pas de IV-. 30 metres, 7 cintes.

 
L1
 
 
R1
 
 
L1
 
 
L3 - R3
 
 
L4
 
 
L4
 

 
“LA PIULA”. IV+, 80 metres, 7 cintes i reunions.

L1. El peu de via està marcat amb un parabolt groc. Entre arbres secs i caiguts, grimparem en tendència a l’esquerra buscant l’aresta principal, placa fàcil (IIº-IIIº), fins a la R1. 20 metres, 3 cintes.

L2. En sortir de la reunió creuem la via dels Masó, reunió a la dreta. Continuem cap a l’esquerra, a buscar un pas natural que supera un extra plom. Un pas de IV, ens situa sobre un gran bloc on continuem per un flanqueig ascendent a la dreta (IV+), que ens apropa a la R2. 30 metres, 7 cintes.

L3. Recte amunt per terreny fàcil (IIº), però atenció amb la roca. Arribem a un petit mur vertical, de roca força trencada. Un parell de passos (IV+), i tot seguit fàcil fins al cim. 28 metres, 7 cintes.

 
L2
 
 
R2
 
 

“LA GATETA”. IV+, 50 metres, 8 cintes i reunions.

L1. Sortim amb lleugera tendència a la dreta, per enfilar recta amunt amb bones presses IVº, fins la R1. 25 metres, 8 cintes.

L2. De la reunió sortim a l’esquerra, per davant tenim un mur vertical, amb bons agafadors (IV+). Superat aquest ressalt seguim per l’esquerra, on trobarem un darrer pas vertical. 25 metres, 5 cintes.

 
 
L1
 
 
L1
 
 
L2
 
 
L2
 
 
L2