ECOS-CANAL DELS MICOS (MONTSERRAT).

 
La regió dels Ecos se situa al centre del massís montserratí, sent el segon punt més elevat, amb 1.225 metres, solament per darrere del cim de Sant Jeroni. És un lloc abrupte i salvatge, podrem observar que fins i tot en l’època eremítica, aquí no si va vestir cap ermita, per la dificultat dels seus accessos. Per arribar als colls, i trobarem senders estrets que voltant la zona; per accedir al cim hi trobarem passos difícils, alguns d’ells equipats (cordes, cadenes, cables).
 

Aproximació amb cotxe; El punt de sortida és el Monestir de Santa Cecília o Refugi Bartomeu Puiggròs, situat al costat de la carretera BP-1103 (Can Maçana-Monestir de Montserrat), entre el km 5 i 6.
 
 
(Canal de la Font de la Llum, Les Talaies i Ecos).

 
Itinerari; Sortirem des del Monestir de Santa Cecília (675 m), seguint la carretera en direcció a Can Maçana. Als pocs metres i després de creuar la Canal de Sant Jeroni, veurem uns retols a l’esquerra de la carretera, on s’inicia el sender que ens aproparà fins al Coll del Migdia. Pugem unes escales, i trobem el GR-172 (senyals, blanques i vermelles), seguim aquest camí per la dreta. El camí es planer, amb alguns puja i baixa. Trobem una cruïlla, on deixem a la dreta el GR.
 
 
(Font de la Llum).
 

El sender comença a pujar, fent vàries ziga-zagues fins a trobar una desviació a la dreta. Si seguim aquest camí, ens podem arribar en uns cinc minuts fins a la Font de la Llum (925 m), el brollador constant més important de la part alta de la muntanya. Neix sota uns grans blocs caiguts, de la paret del Camell dels Ecos. Retronem al camí de pujada.

 
A partir d’aquí, el sender s’introdueix de ple dins la Canal de la Font de la Llum, en alguns trams el traçat esta força mal més per les esllavissades. Una ultima pujada dreta i fatigosa, ens apropa al Coll del Migdia (1.032 m), entre Les Talaies i el Camell dels Ecos. Canviem de vessant, i baixem per la banda oposada on s’inicia el Torrent del Migdia. Als pocs metres de baixada en una àmplia clariana, deixarem el camí que continua baixant, i ens desviarem a la dreta.
 
 
Només entrar en aquest nou sender, ja trobarem algun cable-passamà per assegurar un flanqueig sobre roca. Continuem de pujada fins a tocar la muralla rocosa per girar a l’esquerra, i començar a intuir la gran escletxa que forma la Canal dels Micos.
 
 
Canal dels Micos.
 
 
La canal estreta i força vertical presenta trams terrosos i descompostos.
 
 
En els punts més complicats i trobarem un parell de teixos força malmesos, que ens serviran per enfilar-nos amb més comoditat, antigament havien més arbres que avui dia han desaparegut.
 
 
A la part final de la canal, haurem de fer un curt i aeri flanqueig equipat amb una corda i un cable.
 
 
Girem a la dreta, i continuem l’ascensió per la Canal del Camell (cordes nuades). Posarem atenció per no arribar fins al final de la canal, ens hem de desviar un xic abans cap a l’esquerra fent un flanqueig per sobre la roca.
 
 
(Eco Superior, Eco del Mig i Miranda dels Ecos).
 

Entrem de nou a una zona boscosa, per una canal que enfilem per la dreta fins arribar a un collet entre l’Eco del Mig i la Miranda dels Ecos (1.220 m). Es pot accedir als dos cims sense dificultats, el més visitat és la Miranda amb unes grans vistes de la zona.
 
 
Vista dels Ecos des de Sant Jeroni. 
 
 
Vista de les Agulles des dels Ecos.
 
 
Continuarem el recorregut des del collet, ara descendint per la part oposada, que dona accés a la cara nord. Per sota, veiem l’altiva agulla Estasen. El sender passa a tocar l’Eco Inferior, i s’endinsa en una canal estreta i molt pendent (cordes), fins a arribar a un pas molt vertical d’uns 10 metres, equipat amb cadenes. Continuem per la canal amb forta baixada, ben aviat deixarem la canal per continuar per un sender no gaire evident per l’esquerra, que planerament es va enfilant sobre la part alta de la Pared de Migdia (1.186 m). Entrem dins d’una canal penjada passant per sota la roca del Patufet, baixada dreta fins al coll de la Salamandra (1.136 m). Entrem en una canal amplia, on tenim a l’esquerra l’agulla de la Salamandra, a la dreta la Roca Plana dels Llamps, i en enfront el Montgròs. Per camí i per sobre de llenques rocoses (alguna corda), arribem al camí principal PR C-78, que enllaça Coll de Port amb el Coll del Migdia, el seguim per l’esquerra.
 

 Per sota nostre ja tornem a veure la Canal del Migdia, i per davant les Talaies. El camí s’entafora per dins d’uns esvorancs rocosos, evitant així trams que serien molt aeris, i entre les roques resten protegits.
 
 
(Font de la Cadireta).

 La baixada és dreta fins a situar-nos a tocar el torrent, deixem a l’esquerra el degotall de la Font de la Cadireta.

 
Entrem de ple dins de la torrentera i continuem per forta pujada, deixem a la dreta el trencall que mena a Sant Jeroni, i tot seguit retrobem la clariana i la desviació que hem fet per anar a trobar la Canal dels Micos. A partir d’aquí repetirem el recorregut en sentit invers, una curta pujada fins al Coll del Migdia, i baixada dreta per la Canal de la Font de la Llum, fins a retrobar el GR-172 que ens retornarà al monestir de Santa Cecília.

 De Santa Cecília al Coll del Migdia, 1 hora.

Coll del Migdia a la Miranda dels Ecos per la Canal dels Micos, 1 hora.

De la Miranda dels Ecos al PR C-78, pel coll de la Salamandra, 1 hora.

Del PR C-78 fins al Coll del Migdia, 30 minuts.

Del Coll del Migdia fins a Santa Cecília, 45 minuts.
 
Total 4 hores 15 minuts. Desnivell 600 metres.