CONGOST DEL MU-ALÒS DE BALAGUER.

 
Passat el poble d’Alòs de Balaguer, el riu Segre s’encaixona i forma el Congost del Mu, un topònim que fa referència a un dels cims més representatius de la Serra Carbonera, el cim de Lo Mur o del Mu, des d’on també davalla aigües avall el barranc del Mur. L’excursió és senzilla, no gaire llarga i relativament planera amb alguns trams una mica aventurers, per donar-li emoció. Des del poble d’Alòs de Balaguer anirem sempre seguint el riu Segre, fins a l’aiguabarreig d’aquest riu amb la Noguera Pallaresa, en el mateix punt on resta situat l’embassament de Camarasa. El recorregut es pot allargar uns quilòmetres, enllaçant el Congost del Mu, amb el Congost de Camarasa.
 
 
Aproximació amb cotxe; Des de la Catalunya central (Manresa), prendrem l’autovia C-25 fins a Calaf, on ens desviarem per la C-1412a fins a passar la població de Torà. Arribem a Ponts on enllacem amb la carretera C-14, fins Artesa de Segre i continuem per la LV-9137, asta el nostre objectiu. Un total de 92 km, i 1 hora i 15 minuts de temps.  Alòs de Balaguer és un poble petit, de 144 habitants situat quasi al centre de la comarca de la Noguera. Arribats a la població no caldrà entrar en el nucli urbà, solament haurem de vorejar el poble fins a trobar un pont que creua el riu, aquí a la dreta i trobem una font i els retols que indicant la ruta a seguir. Es pot començar a caminar des d’aquí mateix, o fer uns 2,5 quilometres amb cotxe per pista ampla i en bon estat fins a la zona de pícnic de la Font de l’Espadella.
 
 
Font de l’Espadella.
 
 
Recorregut; Iniciarem l’excursió a l’àrea de pícnic de la Font de l’Espadella (aparcament, font, taules, ombra). El recorregut pel Camí del Solà està marcat amb senyals de color verd i algun rètol, tot i que el traçat és evident i gens perdedor.
 
 
Els primers metres transcorren per una pista ampla i planera, sempre vora el riu Segre.
 
 
----------
 
 
Arribem a l’inici del Congost del Mu, final de la pista ample, ara el riu s’encaixona entre altives parets verticals. A l'esquerra tenim la Serra Carbonera amb el seu punt més elevat el cim del Mu (718 metres), i a la dreta el Serrat del Poll.
 
A l’entrada de l’estret del Mu i trobem una primera passarel·la penjada en la roca, que permet passar per un lloc on segurament l’antic camí s’ha perdut sotes les aigües del riu.
 
 
----------
 
 
Passat aquest tram el camí guanya una mica d’alçada, a la vegada que el riu s’enfonsa dins la gorja, i en pocs metres de recorregut quedarem força allunyats del riu. El sender continua més planer, per davant ja tenim unes bones vistes de la mola del Mont-roig.
 
 
El Mont-roig.
 
 
Arribem al barranc del Palomar, deixem a la dreta una desviació que es dirigeix a Penalta. Una baixada pronunciada i un seguit de ziga zagas, ens apropen de nou a la vora del riu, i a pocs metres d’un pont penjat de fusta, que ens servirà per creuar a la riba contraria i continuar el camí.
 
 
Pont penjat.
 
 
Ara trobarem un segon tram de passarel·les metal·li cas, aquestes estan a més alçada, i ens serviran per arribar a la central Hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer, per sobre tenim la Central Hidroelèctrica de Camarasa i la pressa que embassa les aigües de la Noguera Pallaresa, uns metres abans del seu aiguabarreig amb el Segre.
 
 
-----------
 
 
Retornarem al cotxe pel mateix camí, en total haurem fet uns 12 quilometres , i uns 150 metres de desnivell, que sense presses podrem realitzar en unes 3,30 hores. És del tot recomanable visitar el poble d'Alòs de Balaguer, amb el seu castell i església parroquial, una passejada per carrers estrets i costeruts, amb moltes fonts, tot molt ben arranjat i ben cuidat.
 
 
Tornem a passar el pont de fusta.
 
 
Vista de l'estret del Mu fent el camí de tornada.
 
 
Arribem de nou a les passarel·les.
 
 
---------
 
 
Al final del camí tenim davant nostre el castell d'Alòs.
 
 
Carrers d'Alòs de Balaguer.