EL POU DE LA PORTELLA.

 
La toponímia anomena aquest forat com a pou o avenc, tot i que és més semblant a un túnel vertical, ja que comte amb una entrada superior, i una sortida per la seva part inferior. El Pou de la Portella es una cavitat força desconeguda, fins al punt que gent gran que ha viscut per aquests verals no sabien de la seva existència, i si alguns en sabien alguna cosa, no ho havien divulgat. Les primeres noticies que fan referència aquest lloc, és remuntant a finals dels anys 80, quant un desastrós incendi afecta gran part de la muntanya, deixant  net de boscam molts llocs que restaven amagats per l’espesa vegetació. Tenim noticies que els escaladors Vicenç Torrents i Josep Batlle, van ser els primes en trobar aquesta cavitat, si més no, els primers que la varen divulgar i donar a conèixer.
 
 
Aproximació; Des de l’aparcament de Can Maçana seguirem el camí principal en direcció al coll de Guirló (GR-172), poc mestres després trobarem a la dreta la desviació per anar al refugi Vicenç Barbé. Seguirem per aquest sender fins al Pas de la Portella, estreta canal entre les dues Portelles. Al final d’aquesta curta grimpada, deixarem el corriol principal que continua fins al refugi. A la nostra dreta s’inicia un sender no gaire clar que resegueix la part baixa de la Portella Gran, anirem flanquejant l’agulla com si li volguéssim donar la volta. En arribar al punt on la paret vertical ens barra el pas, cercarem un viarany relliscós, que baixa uns metres fins apropar-se a un balmat, en aquest lloc i trobarem la primera reunió. Des d’aquest punt encara no veiem l’entrada del pou, la tenim uns 20 metres per sota.
 
 
L’activitat que plantegem, és rapelar el Pou de la Portella des de l’entrada superior. Haurem d'anar en comte de no fer caure pedres, ja que per l’interior del pou i passa la via d’escalada Burgaz Dolz (80 metres, A0/V), equipada a l’any 2005 per D.Subirana i X. Garcia “Harry”, tot i que és una via que no es fa molt.  Segurament, les reunions que farem servir pertanyent a dita via. El descens es d’uns 60 metres, els primers 20 són per l’exterior i els 40 següents per l’interior del pou. Unint dues cordes de 60 es pot fer tot el descens d’una sola tirada, tot i que la recuperació de les cordes pot ser complicada, també es pot fraccionar fent tres ràpels (20+27+10).
 
 
-----------
 
 
----------
 
 
Una vegada situats al balmat on i trobem la primera reunió, realitzarem un primer ràpel de 20 metres (atenció a l’entrada d’aquest ràpel, i trobarem molta pedra solta).
 
 
-----------
 
 
Primer ràpel.
 
 
El descens ens fa passar a tocar un arbre, a pocs metres de l’entrada del pou.
 
 
---------
 
 
A la mateixa entrada, i trobem la segona reunió. A partir d'aquí ja haurem de fer servir les llums dels frontals.
 
 
Els primers metres són força estrets, veurem un bloc encastat on serà millor passar-lo per l’esquerra.
 
 
Segon ràpel.
 
 
-----------
 
 
-----------
 
 
A partir d’aquest bloc el pou s’eixampla, i arribem a una rampa d’uns 2 metres d’amplada, equipada amb un passamà que va des de l’ultima reunió a un petit replà, (uns 8 metres) on podrem observar algunes de les boniques formacions del pou.
 
 
----------
 
 
Si el terra esta mullat, pujar la rampa pot ser complicat.
 
 
A pocs metres d’iniciar l’últim ràpel ja podrem veure la gran escletxa que ens portarà a l’exterior.
 
 
--------
 
 
Ja de peus a terra, solament haurem de caminar uns metres per un passadís estret fins a sortir del pou, a la mateixa sortida i podrem veure l’inici de la via Lapònia, equipada per en Joan Vidal que aprofita els primers metres de l’escletxa.

El retorn es realitza per sota les altives parets de la Portella Gran, per camí força fressat que en pocs minuts ens retornarà al camí del refugi, uns metres abans del Pas de la Portella.