Ruta fácil, que solament es pot complicar una mica en els trams que passen per dins de la riera. El recorregut no arriba als 10 km, i el desnivell de 375 metres, també és força asequible. A la meitat trobarem la major part d’aquest desnivell, en un tram de pista ampla amb una pujada ben dreta. Els llocs més interessants del recorregut són el Castell d’Orpí, i les esglésies de Sant Miquel i Santa Candia, tot i que en aquesta ultima si i volem arribar haurem de desviar-nos uns metres del recorregut. La riera de Carme és el tram més divertit i aventurer de l’excursió, amb un seguit de gorgs, que si tenim la sort de veure la riera amb un cabal adient, són espectaculars. Una vegada sortim de la riera el recorregut perd interés, i solament es tracta de retornar caminant amb tranquil·litat al punt final de l’excursió.
Aproximació Amb cotxe; des d'Igualada ens arribarem a la localitat de la Pobla de Claramunt, seguint fins a La Torre de Claramunt per la carretera local BV-2131. Al Km 5, trobarem el poble de Carme i tot seguit Can Bou (Orpí). Aquí trobem una cruïlla que seguim per l’esquerra per la mateixa carretera que hem fet fins ara, i en un parell de quilòmetres arribem al Castell d’Orpí, on fineix la carretera i on podrem deixar el cotxe per iniciar la ruta. Orpí és un municipi de la comarca de l'Anoia, amb capital a Can Bou. Es troba al sector meridional de la comarca i de la conca d'Òdena, a la vall mitjana de la riera de Carme, que discorre en direcció oest-est pel centre del territori, entre les elevacions que ací forma la serralada Prelitoral, que a banda sud arriben a 737 m d'altitud, a la serra d'Orpinell o de Feixes. Comprèn el poble d'Orpí, amb el castell, centre històric del municipi, el de Santa Càndia, actual cap administratiu, i els veïnats de Can Bou i Feixes.
Recorregut; Aparcats iniciarem el recorregut en direcció al castell on podrem fer les primeres fotografies d’aquest interessant castell.
El Castell d'Orpí és un castell del municipi d'Orpí, comarca de l'Anoia, Catalunya. Es troba intacte i en bon estat. Actualment s'ha convertit en una pagesia i es conserva una torre poligonal inserida dins de la masia. És una torre de l'homenatge de sis costats, però amb dues cares gairebé fusionades i tendents a la forma curvilínia. També roman la porta d'accés, adintelada, que hi ha en la cara nord. Està situat sobre el cingle del torrent del Morey, al costat de l'església de San Miquel d'Orpí, que va ser l'antiga capella del castell. Avui dia el castell esta reconvertit en hostatgeria i restaurant. Conformant el nucli antic del Castell, cal destacar l’església de Sant Miquel, una preciosa mostra del romànic del s. XI.
Una vegada visitat el Castell anem a buscar un camí que ben aviat i amb forta baixada ens situarà per sota del mateix. El sender ens apropa a una pista ampla que seguim per la dreta fins a una cruïlla de pistes que ara seguim per l’esquerra fins arribar a la riera de Carme. Si ens volem arribar a Santa Candia hem de travessar la riera. El poble de Santa Càndia es troba a l'altra banda de la riera de Carme, a la seva riba esquerra, davant el poble d'Orpí, el qual substitueix en la capitalitat. L'església de Santa Càndia és esmentada el 1368 i és un notable edifici gòtic (segle XIV), amb una portalada i una clau de volta molt interessants; Fou restaurada a finals dels anys 1970 i primeries dels 80 per la Diputació de Barcelona i s'hi venera una imatge de la santa, policromada. Hom hi celebra l'últim diumenge d'abril l'aplec di de les Bresques, molt popular. Al seu costat hi havia el Mas de Santa Cana (citat el 1400), nom derivat de Santa Càndia, i ara hi ha l'Hostal de Cal Morei.
Si no arribem a Santa Candia no caldrà travessar la riera i haurem de seguir aigua amunt el sector acongostat dels estrets de Can Virella.
La Riera de Carme té una llargada de 27 quilometres és entre els municipis d'Orpí, Carme i la Pobla de Claramunt a la comarca de l'Anoia, a la Vall de Carme, entre les serres d'Orpinell (751 m) i de Collbàs (544 m). La Riera de Carme és el principal afluent del riu Anoia juntament amb altres de més petits com la riera de Montbui o la de Castellolí.
A partir d’aquí anirem seguint el track, ja que en els punts on ens aproparem a la riera el camí pot ser perdedor, també haurem de tenir en compte el cabal d’aigua, ja que si és molt alt podríem tenir problemes per creuar en algun tram.
----------
-----------
---------
Trobem algun pas penjat, equipat amb un passamà per donar-li més seguretat.
---------
----------
----------
Trobarem un punt on el pas per la riera es complica i el track ens fa sortir d’ella per anar a buscar un camí per sobre, que ben aviat ens i retorna. A estones a prop de l’aigua i en alguns trams més allunyats arribarem a una pista ampla que travessa la riera i que en el cas de seguir-la escurçaríem la llargada del recorregut.
----------
Nosaltres continuem per aquesta pista ampla que ara es va allunyant de la riera fins arribar al grup de cases de cal Llenç. Arribem a una cruïlla de pistes que per la dreta ens aproparia a la carretera, seguim per l’esquerra i molt a prop del Moli de Baix tornem a creuar la riera de Carme per última vegada.
Deixem la pista ampla i enfilem per l’esquerra un sender que ens retornarà a la pista però estalviant una bona volta. A partir d’aquí trobem una forta pujada fins arribar al Pla del Bosc Negre molt proper al coll d’Orpí (torres elèctriques i cruïlla de pistes) bones vistes de Montserrat.
----------
Montserrat i el Castell de Claramunt.
Iniciem la baixada per pista ampla a tocar el Clot de Molins i les restes del Mas d’en Bosc. Deixem algunes cruïlles sempre a la dreta i anem baixant fins Can Riba, on ja veiem el Castell d’Orpí, una vegada passada la casa retrobem el cotxe i donem l’excursió per finalitzada.
Can Riba.