ESPECTRE DE BROCKEN (MONTSERRAT).

 
Un Espectre de Brocken també dit en alemany “Brockengespenst”, és un fenomen que pot aparèixer en qualsevol vessant d’una muntanya ennuvolada. En realitat és l'ombra magnificada, i aparentment enorme d’un observador, projectada sobre les superfícies superiors dels núvols, a la part oposada del sol.
L'espectre, apareix quan el sol brilla des de darrere de la persona que està mirant cap avall, des d'una cresta o un pic en direcció a la boira. La llum projecta l'ombra de la persona cap a davant a través de la boira, sovint en una estranya forma triangular a causa de la perspectiva. L'aparent magnificació de grandària de l'ombra, és una il·lusió òptica. L'ombra també cau sobre gotes d'aigua de distàncies que varien des de l'ull, confonent la percepció de la profunditat. El fantasma pot semblar que es mou de vegades bastant sobtadament, a causa del moviment de la capa de núvols, i de les variacions en la densitat dins del núvol.
El cap de la figura és sovint envoltada per anells brillants semblats a les aurèoles d'una glòria, anells de llum acolorida que apareixen directament enfront del sol, quan la llum solar es reflecteix per un núvol de gotes d'aigua de grandària uniforme. L'efecte, està causat per la difracció de la llum visible.
El nom probe del Brocken, un pic de les muntanyes Harz a Alemanya. L'espectre de Brocken va ser observat i descrit per primera vegada per Johann Silberschlag l'any 1780.
 
 
Les fotografies aquí mostrades van ser preses el dia 5 de gener del 2015 als faldars de la part baixa del massís de Montserrat, a la zona del Serrat del Piteu. Un dia aparentment tapat per la boira baixa, a mesura que es va anar prenent alçada, va aparèixer un sol radiant deixant els núvols baixos en les fondalades dels torrents. Des del fil de la carena el sol sortia amb força per darrere del Monestir de Sant Benet, la boira baixa i blanquinosa omplia els torrents del Rossinyol i del Tortuguer, per sobre el mas de la Calsina i el cim de Comellats restaven nets de núvols.
 
-----------
 
 
-------------
 
 
------------
 
 
------------
 
 
------------