TORRENT DE LA COMA ALTA-COVA DE L’ARCADA.

 
Antigament el torrent de la Coma Alta, també anomenat de la Coma dels Cirers, se'n podia realitzar el descens des del mateix punt on s’inicia, a tocar el Coll de les Comes;  avui dia la part superior està regulada, i no es permet el seu descens durant tot l’any, menys el seu ràpel final que esta situat sobre mateix de la Cova de l’Arcada.
 
 
Aproximació amb cotxe; Des de la població del Bruc, seguirem pel carrer de les Escoles fins a sortir del poble, per una pista de terra en una zona urbanitzada. Seguirem els rètols que indiquen la masia de Can Salses, passada aquesta deixem a la dreta el camí que mena al mas del Castell, i continuem per una baixada dreta, passem una corba molt tancada i arribem a uns oliverars en una zona planera, on podrem deixar el cotxe.
 
 
Aproximació a peu; Pel mig de l'oliverar molt pedregós, ens dirigim vers la muntanya per comença a entrar dins de la llera del torrent del Porquer o Clot del Tambor. Deixem a la dreta, el Camí de la Cova del Cabrit-Clot del Boixar. El torrent és força selvàtic, però el sender esta fressat. El traçat es va encaixonant, entre les parets de la zona d'escalada del Castell. Després de superar un curt ressalt el camí surt del llit del torrent, i comença a prendre alçada deixant la torrentera a certa distancia. Passem a tocar la característica Roca del Tambor, a partir d'aquí el camí deixa la pujada insistent, i se'ns obre una gran panoràmica vers el Pla del Xebret. Davant nostre podem observar la Cova de l'Arcada (dreta), el torrent de les Grutes al centre, i el torrent del Lloro i la zona d'escalada de la Desdentegada a l'esquerra, més enrere la zona del Vermell del Xincarró. El camí continua fins a la font del Xebret, a l'esquerra del torrent. Seguirem el camí pel costat de la font, que amb forta pujada ens portarà fins a la Cova de l'Arcada, abans pro haurem deixat a la dreta el trencall de la Cova del Cabrit.
 
 
Arran de les parets verticals del serrat del Cabrit, i per sobre del torrent de les Grutes, trobem la Cova de l'Arcada (730 m). Aquesta cova és un pont natural, adossat a la paret del cingle, sota la desembocadura del torrent de la Coma Alta. Té aproximadament 5 metres de fons, per 20 d'alt i 40 d'amplada, tota una meravella de la natura. Si alcem la vista per sobre nostre,  tindrem una espectacular panoràmica del ràpel que ens espera. Passada la gran balma cercarem un corriol a la nostra dreta (fita), anomenat Drecera dels Carboners. El viarany s’enfila dret,  pel mig d’un tram de rocs caiguts. En algun punt trobarem algunes grapes ferro, que ens ajudaran a superar algun esglaó rocós més dret. Entrem en una zona boscosa, per arribar dins mateix del torrent de la Coma Alta.
 
 
Torrent de la Coma Alta.
 
 
A partir d’aquí, iniciem el veritable descens que no presenta camp complicació d’orientació. De primer evitem un ressalt per l’esquerra, tornem al torrent on trobem un primer ràpel de 10 metres, i tot seguit estem situats sobre mateix de l’espectacular ràpel de 42 metres. Per cercar la reunió i trobem un passamà de corda, que evita una marmita tot sovint plena d’aigua.
 
 
Una vegada ben assegurats en la reunió, solament ens caldrà preparar les cordes i el material, tot gaudint d’una gran panoràmica de la zona, per sota nostre 42 metres verticals, els últims 20 volats resseguint la gran balma de la Cova de l’Arcada. La tornada, es realitza pel mateix camí d’aproximació. Aquest descens és relativament curt, per la qual cosa és recomanable de combinar amb altres itineraris pròxims, com poden ser; Torrent del Lloro, Clot del Trago, Clot dels Caragols o Clot del Boixar.
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------
 
 
----------