CLOT DE L'INFERN-LA COMA I LA PEDRA (EL SOLSONÈS).

 
La Coma i la Pedra és un municipi situat a l’extrem nord de la comarca del Solsonès, entre la serra del Port del Comte i la Serra del Verd, dins de la Vall de Lord. Un poble petit d’uns 283 habitants, amb un ambient turístic per la proximitat de les pistes d’esquí a l’hivern, i altres llocs més refrescants com el naixement del riu Cardener a l’estiu.
Fora dels llocs més concorreguts però sense estar gaire allunyat de la població, i trobem racons com el Clot de l’Infern, un barranc tancat per altes parets i solament i accessible pel llit del torrent. Es pot fer caminant, amb alguns passos amb una mica més d’aventura, equipats amb alguna grapa i cadenes, i de dificultat assequible per gent avesada a rondar per senders i corriols de muntanya.
Excursió de dificultat mitjana, amb algun tram més compromés a la zona del Clot de l’Infern, tot i que no presenta gaire dificultat. Podem realitzar el recorregut circular d’uns 7,5 quilòmetres, en un temps aproximat d’unes 3 hores, tot superant uns 500 metres de desnivell.
 
 
 
Aproximació amb cotxe; Des de la Catalunya Central (Manresa) prendrem la C-55, passant Súria i Cardona, fins a l’entrada de Solsona, on prendrem la C-462, pel Pantà de la Llosa del Cavall fins a Sant Llorenç de Morunys. Seguint la mateixa carretera, arribarem a La Coma i La Pedra. Uns 78 quilòmetres, amb 1 hora i 20 minuts de temps.
 
 
Recorregut; Prenem la sortida des del mateix nucli de La Coma (1.010 metres), on i trobem aparcament pel cotxe davant mateix de la Fonda de Cal Nin. Haurem de cercar la botiga de Cala Roseta, situada al costat dret de la carretera en sentit al què hem arribat amb el cotxe. El camí planeja per darrere de les cases del poble, fins a uns camps de conreu. Entrem en una roureda on el camí és més ample, i anem girant vers la fondalada de la Ribereta del Pujol, una torrentera afluent del riu Mosoll.
 
 
Masia del Pujol del Racó.
 
 
Trobem una cruïlla que seguim per l’esquerra, deixem unes ruïnes a la dreta i arribem a l’ermita romànica de Sant Andreu, força malmesa. Després de l’ermita creuarem el torrent, en algun punt ja albirem la masia del Pujol del Racó.
 
 
La pista fa un parell de girades allunyanse de la casa, si tenim sentit de l’orientació es pot fer drecera anant directament al mas, i estalviant uns metres de camí. Arribem a la gran masia del Pujol del Racó (1.135 metres), un punt de confluència de camins. Per darrere de la casa i en un ampli camp, trobarem una cruïlla amb uns rètols. Continuarem per l’esquerra direcció a La Coma, pel camí de la dreta i passarem en fer la tornada.
 
 
Abans de creuar el torrent cercarem un corriol a la dreta que ens fa entrar al Clot de l’Infern, de primer uns metres per sobre la llera. El Clot de l’Infern és un tram estret entre altes parets, del que és l’unió del torrent de la Borda i la canal Fonda.
 
 
Entrem de ple en la llera del torrent i anem pujant pels llocs més fàcils, superant algun pas més entretingut.
 
 
Clot de l'Infern.
 
 
Ben aviat trobarem un pas més complicat, en aquests punt hi ha instal·lat un parell d’esglaons, i una cadena.
 
 
Aquesta és la part més complicada, i a la vegada més entretinguda del recorregut, tot seguit uns ferros ens ajuden a passar un pas lliscat, i més endavant un parell més d’esglaons i un altre cadena, són els últims passos equipats.
 
 
-----------
 
 
------------
 
 
-----------
 
 
------------
 
 
A partir d’ara el torrent es va obrint fins arribar a una confluència de canals. La millor sortida és elegir la canal de l’esquerra, aquest últim tram de torrentera ens aproparà a uns camps on és dona per finalitzat el Clot de l’Infern.
 
 
Amb tendència anar a la nostra dreta, farem cap a una pista que seguirem per la dreta, fins a un prat davant mateix de la Borda del Pujol (1.445 metres).
 
 
Arribem a la casa fent una gran girada pels prats de pastures, per sota ens queda el Clot de l’Infern.
 
 
El camí de tornada el cercarem per darrere de la casa, fins a trobar una pista de baixada.
 
 
En algun punt farem drecera, i deixarem la pista per continuar per un antic camí empedrat, per retornar a la pista, uns minuts després tornem a fer un altra drecera i retornem al camí ample, ara ja molt a prop de la casa del Pujol del Racó. Retrobem el camí que hem fet de pujada, sense arribar a la casa tornem anar a l’inici del Clot de l’Infern, creuem el torrent per un camí planer fins assolir un collet, on iniciem un descens més dret. Ara solament ens caldrà anar baixant, durant uns quinze minuts, fins a trobar un camí més ample que seguim per la dreta, i en un no res, tornarem a estar a La Coma.