VÍA FERRADA DE LES.

Primera via ferrada equipada a la Vall d'Aran, ubicada en el terme municipal de Les, uns vint quilometres després de passar Vielha, la capital de la comarca.
És tracta d'una via ferrada no gaire llarga, dividida en dos trams, el primer més difícil i atlètic i un segon sector, assequible a qualsevol persona que es vulgui iniciar en aquesta modalitat. La via fou equipada a l'any 2011 per l'empresa Rocalia, i comte amb un material de primera qualitat, com poden ser els esglaons de goma, amb una part més estreta per poguer fer-hi entrar el mosquetó, un tipus de esglaó inèdit en altres ferrades catalanes
 
 
Aproximació; Entrem a la Vall d'Aran, després de passar el túnel, tot seguint la N-230, fins arribar a Vielha. Creuem aquesta població, per la mateixa carretera, passem Bossot i ens situem en una rotonda a l'entrada de la població de Les. Sense entrar al poble ens desviem a la dreta en direcció al Càmping Cauarca-Deportur. Després de creuar un pont per sobre del riu Garona, podem aparcar pels voltants de càmping, o seguir uns metres més amunt fins arribar sota mateix de la paret de la ferrada, tenint en comte que aquí l'aparcament és més reduït.
Tot el recorregut esta senyalitzat amb marques de color groc, les senyals en forma de cercle indicant el tram ferrat, i les que tenen forma de rectangle, els senders d'aproximació i de tornada.
Visió general.
La ferrada de Les, es pot realitzar en un temps aproximat d'unes 3 hores (incloent aproximació i retorn), la seva dificultat estaria dins del terme mitja-alt el primer tram, i de dificultat baixa el segon sector. Es aconsellable no anar fins la Vall d'Aran per fer solament aquesta ferrada, i buscar d'altres alternatives properes per justificar un desplaçament tant llarg. Via ferrada realitzada el mes de Setembre de l'any 2012, amb els companys Joan Frontera, Pili Losada, Chari Garcia, Anna Olmedo, Albert Roca i amb la col·laboració logística de Pere Junyent.

Primer sector.
 
 
Segon sector.
 
 
Iniciarem el recorregut des de l'aparcament més proper a la ferrada (ruïnes d'una edificació), a l'esquerra tenim la pista pavimentada (Camí del Portet) que farem servir de tornada, a la dreta el sender d'aproximació a la via. A pocs metres de la sortida trobem una cruïlla de camins, a l'esquerra per si volem fer la via completa i a la dreta, si es vol evitar el tram més difícil i anar directament  a la segona part de la ferrada. Seguim pel camí de l'esquerra, que puja dret per dins d'un bosc ombrívol, en deu minuts estarem situats sota una gran paret, on trobem l'inici de la ferrada.
 
 
El primer tram de la ferrada es força atlètic, tot i que el sobre  equipament de la via ajuda a no tenir que patir en excés. La mur que tenim per davant es molt vertical, i tindrem que superar algun desplom, tot i que el traçat de la via transcorre per la part més feble de la paret, evitant els sostres més pronunciats.
 
_________
 
 
Després dels primers metres més verticals, el recorregut flanqueja a la dreta, per continuar pujant fins arribar a un pont tibetà d'uns dotze metres de llargada, evitable per un camí que el voreja per l'esquerra.
 
_________
 
_________
 
 
Pont tibetà d'uns dotze metres de llargada.
 
__________
 
__________
 
__________
 
 
Passat el pont l'itinerari puja i baixa, fins a una placa llisa que ens portara al final d'aquest primer tram.
 
 
Al final d'aquest primer tram trobem un camí a la dreta que ens retornaria a l'inici de la via, per continuar la ferrada tindrem que caminar uns cinc minuts de pujada, seguint els cercles de color groc.
 
 
Després de passar una zona boscosa arribem al peu d'una paret vertical, on s'inicia el segon tram de la via. Uns primers metres força drets però fàcils, ens porten a una llarga placa tombada i uns ressalts finals molt senzills, amb unes bones vistes sobre la població de Les.
 
__________
 
__________
 
__________
 
__________
 
__________
 
 
Placa tombada.
 
 
Ressalts finals molt senzills.
 
 
Final de la ferrada. A partir d'aquí solament ens caldrà anar pujant per un sender no gaire clar, durant uns cinc minuts fins trobar el sender de baixada (Camí de Carraspa).
 
 
El camí de retorn transcorre per dins d'uns espès bosc, que en un temps aproximat de mitja hora ens portara fins la pista pavimenta, la qual seguirem per l'esquerra fins retrobar el cotxe.